EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı

İngiliz Standartlar Enstitisü (BSI) tarafından geliştirilen BS 5722 standardında, pijama ve sabahlıklarda kullanılan kumaşların yanmazlık performansı gereklilikleri açıklanmakta ve bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu standardın tam adı şu şekildedir: BS 5722 Gecelik kıyafetlerinde kullanılan kumaşların ve kumaş kombinasyonlarının yanmazlık performansı için şartname.

Yetişkin gecelikleri dahil bebek giyecekeri, çocuk pijamaları ve çocuk pamuklu havlu banyo bornozları, BS 5722 standardı yanıcılık gereksinimlerini karşılamak zorundadır. Tekstil üreten firmalar, tedarikçi firmalar ve tüketiciler, kalite kontrol, araştırma ve geliştirme ve belgelendirme amaçları için etkili tutuşabilirlik testine ihtiyaç duymaktadır. Giyeceklerde tutuşma yüzünden ölümler ile en sık ilişkilendirilen giyeceker, pijama ve sabahlıklar gibi gece kıyafetleridir.

Giyeceklerde kullanılan tekstil liflerinin çoğu, kolay yanabilir özelliktedir. Giyecek yangınına bağlı ölümlerin yaklaşık dörtte üçü, 65 yaş ve üstü grupta meydana gelmektedir. Kadınların giyecek yangını kazalarına karışma olasılığı yüzde 55 oranında daha yüksektir. Bu yaş grubundaki kadınların, kibrit, sigara çakmağı ve mum gibi küçük açık alevlerin, gazlı ocakların ve açık ateşlerin yakınında kolayca alev alabilen vücuda bol oturan, akan giyecekler giyme olasılığı yüksektir.

Diğer yandan, polyester ve pamuk karışımları, bu liflerden herhangi birinin tek başına kullanılması durumundan çok daha büyük hasar yaratmaktadır. Karbon kömürü bir yapı iskelesi oluşturmakta ve pamuk içeriği kolayca yanmaktadır. Normalde eriyen ve büzülen veya damlayan polyester elyaf, yanma sürecine yakıt sağlamakta ve yangını yaymaktadır.

Yanma kazalarına karışan doğal ve sentetik lifler yüzde 42 oranındadır. Olayların yüzde 29’unda pamuk, yüzde 26’sında poliamid, yüzde 13’ünde polyester ve pamuk karışımları ve yüzde 6’sında yün olmaktadır.

Yanıcı tekstiller, aleve veya aşırı sıcağa maruz kalmadıkları sürece güvenlidir. Aynı şekilde, aleve, ısıya veya zehirli dumanlara doğrudan maruz kalınmadığı sürece yangında güvenlidir. Endişe verici olan tekstil ve ısı kaynağı arasındaki yakınlıktır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, pijama ve sabahlıklarda kullanılan kumaş ve kombinasyonlarının yanma performansı test hizmetleri de vermektedir.

 

Birincil ve İkincil Tutuşturma Kaynakları İle Yatakların Tutuşabilirliği Test Metodu Askeri Amaçla Kullanılan Branda Bezi Testi BS 4790 Standardına Göre Test Edilen Tekstil Zemin Kaplamalarının Sınıflandırma ve Değerlendirilmesi Çocuk Yatak Kıyafetleri Yanma Davranışı Testi Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi Düşey Konumdaki Deney Numunelerinin Alev Yayılma ve Tutuşma Özelliklerinin Ölçülmesi Gece Giysilerinin Yanma Davranışı Testi Giysi ve Giysilik Kumaşlarda Yanma Testi Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Tarım ve Ormancılıkta Kullanılan Makina ve Traktörlerde İç Malzemeler Yanma Davranışı Testi Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyeceklerde Sınırlı Alev Sıçraması Testi Döşeme İle Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Oturma Yerleri İçin Döşenmiş Kompozitlerin Alev Kaynakları İle Tutuşabilirliği Testi Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Perdelik Kumaşlar, Drapeler ve Pencere Storları İçin Yanma Gereklilikleri Testi Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Salon Perdeleri ve Perdeler Yanma Özelliği Testi Hazır Giyim Kumaşlarının Yanma Özelliği Testi Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yer Döşemelerinin Yanma Karakteri, Çevre Sıcaklığında Tablet Testi Zemin Kaplamalarında Küçük Bir Tutuşma Kaynağı Etkilerinin Tespit Edilmesi (Sıcak Metal Somun Metodu) Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yataklar, Divanlar ve Yatak Bazalarının Tutuşma Dayanımı İçin Şartname Yatay Konumdaki Kenarlardan Tutuşturulan Numunelerden Alev Yayılma Özelliği Testi

Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Yararları


Maliyetleri Azaltır

Yanmazlık testleri sayesinde yangın riski olan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenir, böylece olası maddi kayıplar önlenir.

Marka Değerini Artırır

Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.

Riskleri Azaltır

Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.

Güvenilirlik Artışı

Yanmazlık testleri, ürünlerin güvenlik özelliklerinin doğruluğunu onaylayarak güvenilirliğini artırır.

Standartların Belirlenmesi

Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu