EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Raf Ömrü Testleri

Raf ömrü, gıda maddelerinin veya taze toplanmış ürünlerin depolanması için önerilen en uzun süredir. Bu süre içinde, ürünlerin kalitesi, beklenen dağıtım, depolama ve sergileme koşulları altında bozulmadan ve kabul edilebilir sınırlar içinde kalmaktadır. Raf ömrü testleri, bir takım analitik, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal testler içermektedir. Bu testlerin amacı, bir ürünün zaman içinde nasıl değiştiğini göstermektir.

Bir gıda maddesinin raf ömrü süresi, gıdanın işlenmesi ve paketlenmesi tamamlandığı anda başlamaktadır. Raf ömrü belirlenirken, içerikler ile birlikte işleme, paketleme ve saklama koşullarına odaklanılmaktadır.

Laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerin türü oldukça değişkendir. Bu tesler, daha çok gıda maddesine bağlıdır. Hangi testin daha çok yararlı olduğu, gıda maddesinin türüne, saklama koşullarına ve ürünle ilgili olabilecek iddialara bağlı olarak değişkendir.

Raf ömrü testi için gerek duyulan numune miktarı da, çalışmanın uzunluğuna, numune alma aralıklarına ve hangi testin uygulandığına bağlı olmaktadır.

Kısaca raf ömrü analizi, bir ürünün kullanım, tüketim veya satış için uygunluğunu kaybetmeden saklanabileceği sürenin uzunluğunu belirlemek için yapılmaktadır. Bir gıda ürününün raf ömrü analiz edilerek şu hususlar netlik kazanmaktadır:

  • Belli bir süre içinde gıdanın tüketilmesi güvenlidir, yani herhangi bir mikrobiyal üreme veya toksin içermez
  • Bu süre içinde gıda maddesinin kalitesi hiçbir şekilde bozulmamış demektir
  • Gıda maddesindeli besin içeriği önemli ölçüde azalmamış demektir

Bir ürünün raf ömrü şu faktörlere göre belirlenmektedir: mikrobiyolojik güvenlik ve stabilite (yani bozulma), fiziksel ve kimyasal değişiklikler (örneğin ekşime), duyusal değişiklikler (örneğin doku kaybı, renk değişikliği) ve işlevsellik kaybı (örneğin aktif bileşenlerin bozulması).

Raf ömrünü belirlemek için uygulanan mikrobiyolojik testler, ürünün mikrobiyal kalitesini izlemek için yapılmaktadır. Duyusal testlerde ürün, görünüm, koku, tat ve doku gibi duyusal niteliklerine göre değerlendirilmektedir. Fiziksel ve kimyasal testler ise, paketlenmiş gıdalarda bulunan vitamin ve minerallerin belirlenmesi için, veya gıda ürününü yapmak için kullanılan çeşitli bileşenlerin besin içeriğinin belirlenmesi için, ya da gıda ürününün tamamen yenmez hale geldiğinin ve tüketime uygun olmadığının (acılığın) belirlenmesi için yapılmaktadır. Ancak bir ürünün raf ömrü, sadece gıda ürününün bileşenlerine bağlı değildir.

Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, endüstriyel test hizmetleri çerçevesinde raf ömrü test hizmetleri verilmektedir.

 

Raf Ömrü Testleri Yararları


Müşteri Memnuniyetini Yükseltir

Doğru test ve analizler, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve müşterilerin güvenini kazanmada önemli rol oynar. Bu da memnuniyetin artmasına yol açar.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut üretim süreçlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimliliği artırarak sürekli iyileştirmeyi destekler.

Verimlilik Artışı ve Kârlılık Sağlar

Test süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Test süreçleri, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.

Üretim Süreçlerinin Kalitesini Artırır

Endüstriyel testler, üretim süreçlerinin kalitesini değerlendirerek, daha güvenilir ve kaliteli ürünler elde etmenizi sağlar.

Güvenilirlik Sağlar

Bağımsız testler, ürünlerin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu