Petrokimya, yakıtlardan ve diğer ürünlerden farklı olarak ham petrol ve doğal gazdan elde edilen ve çeşitli ticari amaçlarla kullanılan herhangi bir kimyasaldır. Bu tanım, tüm organik kimyasalları içerir. Birçok durumda, petrokimyasallar arasında yer alan belirli bir kimyasal kömür, kok kömürü veya bitkisel ürünler gibi diğer kaynaklardan da elde edilebilir. Örneğin, benzen ve naftalin gibi malzemeler ham petrolden veya kömürden yapılır, etil alkol petrokimya veya bitkisel kökenli olabilir. Bununla birlikte, mevcut bağlamda, petrokimyasallar rahatlıkla iki gruba ayrılır: birincil petrokimyasallar ve ara ürünler ve türevler.
Birincil petrokimyasallar arasında, şunlar yer alır:
Petrokimyasal ara ürünler genellikle daha karmaşık türev ürünler oluşturmak için birincil petrokimyasalların kimyasal dönüşümü ile üretilir. Petrokimyasal türev ürünler çeşitli şekillerde yapılabilir:
Kimya endüstrisi aslında başka gruplara da ayrılır:
Kısaca petrokimyasallar, petrolden rafine edilerek elde edilen kimyasal ürünlerdir. Petrolden yapılan bazı kimyasal bileşikler, kömür veya doğal gaz gibi diğer fosil yakıtlardan veya mısır, hurma meyvesi veya şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilir. En yaygın iki petrokimya sınıfı, olefinler (etilen ve propilen dahil) ve aromatiklerdir (benzen, toluen ve ksilen izomerleri dahil).
Petrokimyasal ürünler her yerdedir ve modern toplumların ayrılmaz bir parçasıdır. Bunlar arasında plastikler, gübreler, ambalajlar, giysiler, dijital cihazlar, tıbbi ekipmanlar, deterjanlar, lastikler ve daha birçokları yer alır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen petrol ve doğalgaz gözetim hizmetleri arasında, rafine etme, işleme ve tedarik hizmetleri kapsamında petrokimyasal test hizmetleri de bulunmaktadır.
Sürekli yapılan iyileştirmeler, üretim ve tedarik süreçlerinin daha hızlı ve etkili olmasını sağlar, bu da verimliliği artırır.
Ürünlerin güvenli bir şekilde işlenmesi, taşıma ve depolama süreçlerinin optimize edilmesi gıda güvenliğini artırır.
Sürekli izleme ve kontrol ile yüksek güvenlik ve performans sağlanarak, firmaların güvenilirliği artırılır ve sektördeki itibarları pekiştirilir.
Global standartlara uygun hizmetlerin sağlanması, firmaların dünya çapında tanınmasını ve prestij kazanmasını sağlar.
Yasal gerekliliklere uygunluk, süreçlerin düzenli denetlenmesi ve izlenmesi sayesinde hukuki uyum sağlanır ve yasal sorunlar önlenir.
Verimli ürün işleme ve tedarik zinciri yönetimi, sektördeki firmaların daha kaliteli ve hızlı hizmet sunmasını sağlar, bu da rekabetçi bir avantaj yaratır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu