REACH, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması direktifi, işverenlerin yükümlülüklerini arttıran bir uygulama değildir. İşverenler sadece, yeni bilgiler ışığında risk yönetimlerini gözden geçirmek ve gerektiğinde değişiklikleri uygulamak durumundadır. Bu nedenle REACH uygulaması, işverenlerin ilave bilgilerle risk değerlendirme yöntemlerini iyileştirmekte ve işverenlerin ilgili yasal düzenlemeler kapsamındaki görevlerini desteklemektedir. İşyerlerinde kullanılan kimyasal maddelerin ve bileşiklerin özellikleri hakkındaki bilgiler, yürürlükte olan sağlık ve güvenlik yasal düzenlemeleri tarafından zorunlu tutulan bilgilerdir ve tehlikeli maddeler veya süreçleri içeren faaliyetler için zorunlu risk değerlendirmesinin bir parçasıdır.
REACH uygulamasının başlıca amacı, üretilen, ithal edilen ve kullanılan kimyasalların olası tehlikeleri hakkındaki veri boşluklarını tamamlamaktır. Bilgiler tescil ettirenler tarafından toplanmakta ve bu bilgilerin bir araya getirildiği Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (ECHA) iletilmektedir. Bu çerçevede Avrupa Birliği ülkelerinde yılda bir ton veya daha fazla miktarda üretilen ve ithal edilen maddelere kayıt zorunluluğu getirilmiştir.
Ülkemizde de bu direktifi esas alan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. Kısaca REACH Yönetmeliği olarak anılan bu yasal düzenleme bugün yürürlüktedir ve özel tarihlerle belirlenen aşamalı bir sistem öngörmektedir. Bu düzenleme ile ülkemiz pazarındaki ürünler için belli kısıtlama ve yükümlülükler getirilmiştir. Buna göre, yıllık 1 ton veya daha fazla miktarda üretilen veya yurda sokulan tüm kimyasal madde ve bileşiklerin 2023 yıl sonuna kadar kayıt altına alınması gerekmektedir. 2020 yıl sonuna kadar 1 ton veya üzeri miktarda ülkemizde üretilen veya ithal edilen maddeler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ön kayıt yapılması zorunludur. Bu madde ve bileşiklerin kayıt işlemleri ise 2023 yıl sonuna kadar tamamlanacaktır. Bu tarihten sonra 1 tonun üzeirnde üretilen veya ithal edilen madde ve bileşikler kayıt ettirilmeden pazara sunulmayacaktır.
Ön kayıt yapılan maddeler için 2021 yılıbaşından itibaren Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlanmaya başlanacaktır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, REACH ön kayıt hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal bileşenlerin doğru test edilmesi, markaların hedef kitlesine güvenli ve kaliteli ürünler sunmasına yardımcı olur.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu