Kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanması uygulaması, kısaca REACH uygulaması (registration, evaluation, authorisation and restriction of chemicals), Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan 1907/2006 EC sayılı direktife dayanmaktadır. REACH direktifi, elektrikli ve elektronik ekipmanda bulunan binlerce maddeye uygulanmaktadır. REACH uyumu her büyüklükteki işletmeyi etkilemekte ve üretici firmaların, ürünlerinin içeriğinde bulunan maddeler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmasını gerektirmektedir.
Avrupa Birliği ülkelerinde üretici ve ithalatçı firmaların, 2021 yılı Ocak ayından itibaren, ürünlerinde SVHC listesinde giren maddelerin varlığı hakkında ayrıntılı bilgileri, bugün geliştirilmekte olan yeni bir veri tabanına sunmaları gerekmektedir.
Sentetik lifler, insan yapımı liflerdir. Sentetik liflerin çoğu, polimerizasyon işlemi ile üretilen polimerlerden elde edilmektedir. Polimer, birçok küçük molekülün bir araya gelmesi ile oluşan büyük moleküllerden meydana gelen kimyasal bir maddedir. Proteinler doğal polimerlerdir. Sentetik kumaşlar bugün dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çin, toplam küresel üretimin yüzde 70’ini üretmektedir. Hindistan ise ikinci en büyük sentetik elyaf üreticisidir. En fazla sentetik elyaf ithal eden ülkeler ise Avrupa Birliği ülkeleridir (özellikle Almanya ve İtalya). Avrupa Birliği ülkelerini ülkemiz ve ABD takip etmektedir.
Bu kadar yaygın kullanılmasına rağmen sentetik lifler hastalıklara neden olan en yaygın liflerdir. Sentetik elyaflar, en büyük plastik kirliliği sorununu yaratmaktadır. Sentetik kumaşlarda kullanılan kimyasallar, özellikle terbiye ve boyama işlemlerinde kullanılan kimsayal maddeler, insan ve çevre üzerinde çeşitli riskler yaratmaktadır.
REACH veri yönetim aracı, işletmelerin çevre ile ilgili yasal düzenlemelere uygunluğuna katkıda bulunmak amacı ile, tedarikçi firmalardan madde bilgilerinin toplanması ve saklanması, ön kayıt gereksimi için madde miktarlarının hesaplanması ve kısıtlama gerekliliği bulunan, izne tabi olan ya da güvenlik bilgi formlarından etkilenen maddelerin belirlenmesi gibi konularda işletmelere yardımcı olmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, REACH veri yönetim aracı hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal bileşenlerin doğru test edilmesi, markaların hedef kitlesine güvenli ve kaliteli ürünler sunmasına yardımcı olur.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu