Reoloji, uygulanan kuvvetlere veya gerilimlere tepki olarak malzemelerin nasıl deforme olduÄŸunu veya aktığını inceleyen fizik dalıdır. Bu deformasyonun veya akış davranışlarının meydana geldiÄŸi spesifik yolu belirleyen malzeme özelliklerine reolojik özellikler denir.
Reoloji yumuÅŸak ve karmaşık bir maddenin akışını ve deformasyonunu inceleyen bilimdir. Amacı bu tür sistemlerin davranışını anlamak, modellemek ve tahmin etmektir. Reolojinin ana sonuçlarından biri, bir malzemedeki gerilim durumu ile uygulanan deformasyon geçmiÅŸi arasındaki iliÅŸkilerin detaylandırılmasıdır. Bunlar, reolojik davranışı niceliksel olarak tanımlayan fiziksel parametreler olan maddi fonksiyonların varlığı ile karakterize edilir.
Reolojik ölçümler kimyasal, mekanik ve termal iÅŸlemleri, katkı maddelerinin etkisini incelemeyi veya bir piÅŸirme reaksiyonunun geliÅŸimini takip etmeyi mümkün kılar. Bunlar aynı zamanda bir miktar malzeme özelliÄŸini, davranışını ve son kullanım durumundaki performansını tespit etme veya kontrol etme araçlarıdır.
Reolojik özelliklerin ölçümlerini en sık gerekçelendiren alan, hammaddelerin her partide aynı olması gereken kalite kontrol alanıdır. Tipik olarak akış davranışı, bir ürünün kalitesinin ve uygunluÄŸunun dolaylı bir ölçüsüdür. Akış davranışı çalışmalarını haklı kılan bir diÄŸer neden ise üretim süreçlerinin yapılabilirliÄŸini doÄŸrulamayı mümkün kılmasıdır. ÖrneÄŸin, yüksek viskoziteye sahip bir sıvının pompalanması, daha az viskoziteye sahip bir ürüne göre daha fazla enerji gerektirir. Reolojik özelliklerin bilgisi bu nedenle pompalama ve boru sistemlerini tanımlamak için faydalıdır.
Reolojinin malzemeleri karakterize etmek için en hassas yöntem olduÄŸu gösterilmiÅŸtir çünkü akış davranışı moleküler ağırlık ve moleküler ağırlık dağılımı gibi fiziksel özelliklerle doÄŸrudan iliÅŸkilidir. Bu iliÅŸkiler örneÄŸin moleküler sentezler için faydalıdır çünkü moleküler kütle ölçümleri yapmaya gerek kalmadan görünür göreceli farklılıklara izin verir. Reolojik ölçümler aynı zamanda kimyasal reaksiyonun seyrini izlemek için de faydalıdır. Bu tür ölçümler, üretim sırasında bir kalite testi olarak veya sürecin ilerlemesini izlemek, iÅŸaretlemek ve kontrol etmek için yapılabilir.
KuruluÅŸumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaÅŸanan geliÅŸmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliÅŸtiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Ä°ÅŸletmelere verilen çeÅŸitli test hizmetleri arasında polimer testleri kapsamında, reolojik özellikler testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Yüksek performanslı ve dayanıklı ürünler, pazarda rekabetçi bir avantaj sağlar.
Malzeme dayanıklılığı ve performans testleri, kalite yönetim sistemlerinin güçlenmesine katkı sağlar.
Ürünlerin dayanıklılık testleri, sektörün kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Ürünlerin kalite kontrol süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim hatalarını azaltır ve verimliliği artırır.
Zorlu koşullar altında yapılan testler, ürünlerin güvenilirliğini artırır.
Dayanıklı malzemeler, bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu