Orman envanteri, belirli bir alandaki ormancılık kaynaklarına ilişkin verilerin sistematik olarak toplanmasıdır. Mevcut durumun değerlendirilmesini sağlar ve sürdürülebilir orman yönetiminin temelini oluşturan analiz ve planlamaya zemin hazırlar. Genel olarak, tüm envanter işlemleri en azından şu adımları izler:
Bir orman envanterinin amacı (hedefi) ve hedef kitlesi açıkça tanımlanmalı ve veri toplamanın odak noktası, kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarına göre ana hatlarıyla belirtilmelidir. Geçmişte orman envanterleri öncelikle kereste mevcudiyetini değerlendirmeyi amaçlarken, son yıllarda orman, çeşitli unsurların etkileşim içinde olduğu karmaşık bir ekosistem olarak kabul edilmektedir. Bir orman envanteri, ormanların ve ağaçların çoklu fonksiyonlarını değerlendirmek için örnekleme teorisi, ölçme, bilgi teknolojisi, uzaktan algılama, sosyal bilimler, ölçme ve modelleme gibi farklı alanlardan uzmanlığın katkısıyla artık yaygın olarak çok amaçlı bir orman envanteri olarak tasarlanmaktadır.
Ölçek açısından küçük orman alanı envanterleri, genellikle orman planlaması ve operasyonları için yürütülür. Orman envanterleri çok çeşitlidir. Sınırlı bir alandaki orman kaynaklarının belirlenmesi için, ormanların yönetimi için, hasat edilebilir kereste mevcudiyetinin değerlendirilmesi ve hasat ve ağaç kesme işlemlerinin planlanması için, hasat sonrası yeniden büyümeyi değerlendirmek için ve orman sağlığının izlenmesi için orman envanter çalışması yapılmaktadır.
Her orman envanterinin temelinde, ormanda gerçekleştirilen ve orman ölçümü olarak tanımlanan bir dizi faaliyet bulunur. Orman ölçümü, ağaçların tek tek veya toplu olarak boyutlarının, biçiminin, ağırlığının, büyümesinin, hacminin ve yaşının ve ürünlerinin boyutunun belirlenmesi ile ilgilenir.
Çok amaçlı saha tabanlı orman envanterleri, ağaç türleri, çap ve yükseklik, arazi kullanımı ve daha fazlası hakkında birincil verileri toplar ve orman örtüsünü ve diğer parametreleri değerlendirmek için kalıcı örnek arazileri uzaktan algılama araştırması ile birleştirir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen büyük projeler ve finansman hizmetleri arasında rezerv değerlendirmesi kapsamında orman envanteri ve teknik destek hizmetleri de bulunmaktadır.
Sürdürülebilir projelere yapılan yatırımlar, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Büyük projelere özel finansman çözümleri, firmayı rakiplerinden ayırarak rekabet avantajı sağlar.
Sağlam finansman desteği, çalışanların projeye olan güvenini artırır ve motivasyon sağlar.
Finansal düzenlemelere uygunluk, projelerin yasal gereksinimleri karşılamasına yardımcı olur.
Finansman hizmetleri, büyük projelerde yenilikçi ve esnek çözümler sunarak başarıyı destekler.
Finansal risklerin analiz edilmesi ve yönetilmesi, projelerin daha güvenli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu