Avrupa Birliği ülkelerinde elektrikli veya elektronik ürün pazarlamak isteyen işletmeler, REACH ve RoHS uygulamalarının neleri kapsadığını anlamak ve ürünlerinin bunlarla uyumlu olmasını sağlamak zorundadır. Ürünlerin test edilmesi, uygun olmayan ürünlerin satışından doğacak sorunları önlemek bakımından önemlidir. REACH (kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, yetkilendirilmesi ve kısıtlanması) ve RoHS (tehlikeli maddelerin kısıtlanması) uygulamaları, elektrik ve elektronik dünyasında, ıslak kimya testi olarak da bilinen endüktif olarak eşleşmiş plazma (ICP) testi için itici güçtür. Bugün RoHS uygulamasında listelenen madde ve bileşikler için iki ana test yöntemi bulunmaktadır: ICP ve X-ray floresans testi.
ICP testi (endüktif olarak eşleşmiş plazma testi), ürünlerin içeriğindeki kısıtlanmış madde ve bileşikleri test etmenin ve RoHS uyumlu olduklarını kanıtlamanın en doğru yöntemidir. Bu test bir miktar maliyetlidir ve testin yapılması, X-ray floresans testi yöntemine göre fazla zaman almaktadır. Ayrıca bu test yöntemi tahribatılı bir test yöntemidir ve üretim çalışmalarında bir tarama yöntemi olarak kullanmak mümkün değildir.
X-ray floresans testi ise, ürünleri, RoHS uygulaması kapsamına giren ağır metaller için test etmek amacı ile kullanılan ve ICP test yöntemine göre daha hızlı ve daha ekonomik olan tahribatsız bir test yöntemidir. Buna karşılık ICP test yönteminden daha az doğru sonuç vermektedir. Bugün işletmelerin çoğu, potansiyel ağır metalleri test etmek için üretim hatlarında X-ray floresans test yöntemini kullanmaktadır.
Bu kimyasal testlerde, tüm elektrik, elektronik ve ilgili teknolojiler için uluslararası standartları hazırlayan ve yayınlayan uluslararası bir standartlar kuruluşu olan Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından hazırlanan IEC 62321 standardı esas alınmaktadır. Bu standartlar dizisi ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu ana başlık altında yayınlanmıştır: TS EN 62321 Elektroteknik ürünlerdeki belirli maddelerin tayini.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, RoHS kimyasal test hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal maddelerin çevreye duyarlı şekilde test edilmesi, sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlar.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu