Kısaca RoHS direktifi (restriction of hazardous substances directive) olarak bilinen tehlikeli maddelerin sınırlandırılması direktifi Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanmıştır ve elektrikli ve elektronik ürünlerde (EEE) bulunan belli tehlikeli maddelerin kullanımını kısıtlamaya yöneliktir. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinde tüketicilere sunulacak direktif kapsamına giren tüm ürünler RoHS uyumluluğunu geçmek zorundadır.
Söz konusu direktif ile, elektrikli ve elektronik üretiminde, belirlenmiş tehlikeli maddelerin kullanımı kısıtlanmakta ve bu tür ekipmanların toplanması ve geri dönüştürülmesi teşvik edilmektedir. Bu uygulama ile hem tüketici sağlığı korunmakta hem de atık olmaları durumunda çevreye verilen olumsuz zararların önüne geçilmektedir. Diğer yandan kısıtlama getirilen tehlikeli maddelerin (kurşun, cıva, kadmiyum ve altı değerlikli krom gibi ağır metaller ve polibromlu bifeniller (PBB) veya polibromlu difenil eterler (PBDE) gibi alev geciktiriciler) yerine, daha güvenilir alternatif maddelerin kullanılması teşvik edilmektedir. Hem atık miktarını azaltmak hem de uygun şekilde arıtılmış elektrikli ve elektronik ürün atık miktarını arttırmak amacı ile daha sonra RoHS2 direktifi yayınlanarak tehlikeli maddelerin kapsamı genişletilmiştir.
RoHS uygulaması ile üretici firmaların riskleri değerlendirilip azaltılırken tedarik zinciri boyunca bu maddeleri izlemelerine de yardımcı olunmaktadır.
Çeşitli sektörlerde birçok işletme tehlikeli maddeler kullanmaktadır. Tehlike derecesi, kullanılan kimyasal madde veya bileşiğin konsantrasyonuna bağlıdır. Yaygın kullanılan tehlikeli maddelerin başında, özellikle elektrik ve elektronik sektöründe cıva, kurşun, kadmiyum ve alüminyum dahil olmak üzere ağır metaller gelmektedir. Bu maddeler aynı zamanda çalışanlar için de büyük risk taşımaktadır.
Gelişmiş labortauvarlarda gerçekleştirilen bir takım test ve analizler sonrasında, ürünlerin RoHS kapsamına giren tehlikeli maddeler içermediği ya da açıklanan sınırlar için kullanıldığı belirlendikten ve raporlandıktan sonra, söz konusu ürün için RoHS belgesi düzenlenmektedir. Bu ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı için RoHS belgesi mutalaka alınmış olmalıdır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, RoHS tehlikeli maddeler raporlama hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu