Rüzgar türbini titreşim sensörleri, en yüksek değeri sağlamak için iş akışlarını optimize ederken operatörlerin varlıkları uzaktan yönetmesine olanak tanıyan, öngörücü bakım sağlayan veriler sağlar.
Özellikle dişli kutusu söz konusu olduğunda, arızalanma olasılığı en yüksek olan bileşenler için durum izleme yönünde önemli bir çaba vardır. Şaftlar, yataklar, rotor kanatları ve elektrik jeneratörü en yüksek arıza oranlarına sahip olma eğilimindedir. Operatörler, her bir bileşene kablosuz titreşim sensörleri ekleyerek, arızaları tahmin etmek ve ekipman arızası nedeniyle arıza süresini önlemek veya en azından azaltmak için birden güvenilir bir yönteme sahip olmaktadır.
Tipik olarak titreşim sensörleri ile izlenen rüzgar türbini dişli kutusu bileşenleri şunları içerir: şanzımanın kendisi, rotor kanatları ve içinde bulundukları göbek, düşük ve yüksek hızlı miller ve tüm üretici bileşenleri barındıran kule ve motor bölümü.
Dişli kutusunun birincil işlevi, rotorlardan jeneratöre enerji aktarmaktır. Değişken rüzgar hızları ve sık frenleme nedeniyle yük hiçbir zaman sabit değildir ve hareketli parçalarda çok fazla aşınmaya neden olur. Titreşim artışlarını yeterince tanımlamak için sensör performansının 0,1 Hz’e duyarlı olması gerekir. Bu parçaların dayandığı aşırı aşınma ve yıpranma göz önüne alındığında, şanzıman arızasında neden en büyük neden rulmanlardır. Rulmanlar arızalandığında, genellikle dişli çarklar gibi diğer bileşenlerin bozulmasına yol açarak tüm sistemde domino etkisine neden olur.
Rotor kanatlarındaki aşınma ve yıpranma, kanat dengesizliğine neden olan şiddetli rüzgarlar, yıldırım, buz ve aşırı hava koşullarından kaynaklanır. Zamanla, bu faktörler kenarlarda çatlama ve kırılmalara ve hatve sisteminin arızalanmasına neden olur.
Rüzgar türbini kulesinin kendisi rotor tertibatını ve nasel muhafazasını destekler. Darbe veya sürekli yapısal hasar gibi çeşitli değişkenler, kulenin ekseninden kaymasına neden olarak, optimumdan daha az kanat açısına ve nihayetinde erken arızaya neden olabilir. Bu nedenle eğimi ve kule salınımını ölçmek çok önemlidir. Güvenilir okumalar elde etmek için minimum 0,1 ila 100 Hz aralığında bir titreşim sensörü kullanılır.
Kuruluşumuz tarafındna işletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, rüzgar türbini çalıştırma faaliyetleri kapsamında titreşim ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu