Rotor dengesizliği konusunda sektördeki genel uygulama, her bir kanat üzerinde artı/eksi 0,3 derecelik bir maksimum açının dikkate alınmasını veya iki kanat arasında en fazla tolere edilebilir sapmanın 0,6 derece olmasını gerektirmektedir. Yapılan araştırmalar, rotorların yaklaşık yüzde 30’unun aerodinamik dengesizlikten etkilendiğini göstermektedir. Tek bir rotorun kanatları arasında yaklaşık yüzde 0,6’dan fazla göreli açı sapmaları tespit edilmiştir. Son yıllarda, bir rüzgar çiftliğinin verimini, özellikle dengesizlik durumunun sonuçları ile ilgili olarak optimize etmeye yardımcı olmak, böylece rüzgar türbinlerinin mekanik ve kullanım ömrü üzerinde yarattığı etkileri belirlemek amacı ile birtakım yazılımlar geliştirilmektedir.
Aerodinamik dengesizlik, rotorun başına uygulanan, kinematik zincire ve tüm kuleye iletilen mekanik yük üzerinde bir etkiye sahiptir ve bu durum, makinelerin dayanıklılığı üzerinde doğrudan olumsuz bir etkiye sahiptir.
Dengesizliği tespit etmek için, ivmeölçerli cihazlarla, gövdelerde düşük frekanslı titreşim ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Bu ölçümler, kanat açılarının yeniden ayarlanmasından ve aerodinamik dengesizliğin bastırılmasından sonra titreşimlerin önemli ölçüde azaldığını, bazı yeni durumlarda yüzde 90 oranında düştüğünü göstermektedir.
Rotorun kütle dengelemesi, özellikle rotor kütlesinin eşit olmayan dağılımı yüzünden, örneğin kötü eşleştirilmiş kanatlar veya bir kanadın değiştirilmesi veya tamamen onarılması yüzünden bu titreşimleri daha fazla azaltmayı mümkün kılmaktadır.
Parazit titreşimlerindeki azalma, yataklar ve çarpanlar gibi kinematik zincirdeki ve muhafaza şasesi, yalpalama frenleri, yalpalama dişlileri ve kule gibi yapılardaki tüm bileşenlerin yorulmasından sorumlu olan mekanik yükteki azalmanın doğrudan sonucudur. Bu şekilde rotor dengesizliği ölçümleri, bıçak açılarının ölçümleri ve yapılan düzeltmeler sayesinde, ekipman üzerindeki evrim ve titreşim etkilerinin rüzgar türbinlerinin ömürleri üzerindeki olumsuz etkileri önlenmiş olmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, rüzgar türbini devreye alma kapsamında rotor dengesizliği ve kanat, hat ve açı ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji kaynaklarının güvenli ve düzenli kullanımı, işletmelerin güvenilirliğini artırır ve müşteri güvenini kazanır.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu