Kozmetikler, bol miktarda su varlığında çeşitli kimyasal maddelerden formüle edilir. Bu ürünlerin çoğu, nötre yakın bir pH değeri sergiler ve özellikle sıcak iklim koşullarına sahip ülkelerde kullanıldıklarında, genellikle ortam sıcaklığına yakın veya üzerinde bir sıcaklıkta tutulur. Bu nedenle, yeterince korunmadıkları sürece, bu ürünler mikroorganizmalara büyümeleri için elverişli ortam sağlar.
Kirleticiler, üretim sürecinde veya tüketiciler tarafından kullanım sırasında tesadüfen kozmetik ürünlere erişebilir. Bu kirleticiler patojenler, fırsatçı patojenler ve çürükçüller olabilir. Böyle bir durum, şampuan ve saç kremi gibi saç bakım ve temizleme ürünleri için de söz konusudur. Bu ürünleri üreten firmalar, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ilkelerine ve gerekliliklerine uymaktan sorumludur. Bu gereksinimler, Avrupa kozmetik direktifine da dahil edilmiştir. Bu direktif, insan sağlığının üst düzeyde korunmasını sağlamak amacıyla, pazar içi kontrol gibi kozmetikler için düzenleyici çerçeveyi güçlendirmek için çeşitli yakın bir tarihte güncellenmiştir (EC 1223/2009 sayılı kozmetik direktifi).
Diğer yandan Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) kozmetik ürünlerden sorumlu mikrobiyoloji teknik komitesi, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ile ilgili yönergeler geliştirmiştir. Bu yönergeler, üretim, dokümantasyon ve özel temizleme prosedürleri dahil olmak üzere kozmetiğin çeşitli kalite yönlerini kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu kılavuz ayrıca ham maddelerin, dökme ve bitmiş ürünlerin, paketleme malzemelerinin, personelin, ekipmanın ve depolama alanlarının mikrobiyolojik kontrolünü de kapsar.
Ancak kozmetiklerin mikrobiyolojik kalitesini iyileştirmeye yönelik tüm bu çabalara rağmen, mikrobiyal kontaminasyona yönelik raporlar hala yayınlanmaktadır. Gelişmiş ülkeler, İyi Üretim Uygulamaları düzenlemelerinin uygulanmasından sonra bir adım daha ileri giderek, mikrobiyolojik limitlerin dışında kalan ürünleri geri çağırmaya başlamıştır.
Bu arda mikrobiyal kontaminasyon, bu kozmetik ürünlerin bileşimi ve konfigürasyonunun yanı sıra kullanım biçimleriyle de güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bazı aksesuarlar tasarımları gereği ciltte bulunan nemi ve mikroorganizmaları mükemmel bir şekilde hapseder ve mikropların gelişmesi için ideal bir ortam sunar.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, saç bakım ve temizleme ürünü (şampuan, saç kremi) için mikrobiyal kontaminasyon limit testi de bulunmaktadır.
Uygun testlerle ürünlerin etkisi ve güvenliği önceden garanti edilerek maliyetler optimize edilir ve kârlılık artar.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu