Yüzey incelemeleri ile test edilen parçanın görünür yüzeyi incelenir. Burada yüzeyde ezik, çatlak ve çizik gibi düzensizlikler aranır. Ayrıca kir veya korozyon nedeniyle yüzey yapısında renk değişiklikleri ve düz değişiklikler tespit edilir.
Yüzey muayenesi, paslanmaz çelik ürünler veya kaporta gibi estetiğin önemli olduğu ürünleri üreten endüstrilerde yaygın olarak kullanılır. Yüzey incelemesi aynı zamanda yüzey kusurlarının mukavemetin azalmasına yol açabileceği sac ve çelik imalatında da kullanılır. Metal kaynağında, kaynağın kalitesini ve bağlantının gücünü değerlendirmek için yüzey muayenesi kullanılır.
Yüzey muayenesi, ürün imalatına kadar olan süreçte başlangıç malzemesinin önemli kalite özelliklerini garanti edebilir ve böylece daha sonra son ürünlerin pahalı geri dönüşü önleyebilir.
Klasik yöntem, bir iş parçasının görsel olarak incelenmesidir. Bu genellikle yüzeyin kontrastını artırmaya olanak tanıyan farklı açılarda özel aydınlatmanın kullanılmasını içerir. Bu prosedürler konsantrasyon eksikliği veya kişisel durum yüzünden yanıltıcı olabilir. Özellikle, bu test yöntemi sadece tamamen niteliksel bir teste izin verir. Yani iyi veya kötü ayrımı yapılabilir ancak örneğin bir göçüğün derinliğini mikron cinsinden tespit edilemez.
Otomatik optik yüzey denetimi ise endüstriyel üretim süreçlerinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Denetim, hat tarama veya alan tarama kameraları yardımıyla gerçekleştirilir.
Sıvı penetrant testi, yüzeydeki çatlakları veya gözenekleri bulmak ve bunları görünür kılmak için kılcal kuvvetleri kullanan, tahribatsız bir malzeme test yöntemidir. Çatlak, katlanma veya gözeneklilik gibi yüzeyi kıran kusurlar bu teknikle tespit edilir.
Sıvı penetrant testi, sıvı penetrantın açık yüzey süreksizliklerine sızmasına dayanır. Penetrant testi yüksek gözenekli malzemelere uygulanmaz. Bu yöntem, yüzey çatlakları, gözenekler, füzyon eksikliği ve tanecikler arası korozyon dahil olmak üzere yüzey kusurlarını belirlemek için kullanılır.
Boya penetrant testi ile floresan penetrant testi farklıdır. Boya penetrant testi genellikle gün ışığında kırmızı boya kullanılarak ile yapılır. Floresan boya penetrant testinde ise karanlıkta veya UV ışığı altında değerlendirilmesi çok daha kolay olan bir floresan test maddesi kullanılır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında yüzey incelemeleri kapsamında sıvı penetrant testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Çeşitli testlerin başarıyla tamamlanması, müşterilere ürünlerin güvenli ve kaliteli olduğunu garanti eder, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu