Partikül maddeler, hem doğal kaynaklardan hem de insan faaliyetlerinden gelmektedir. Doğal kaynaklar arasında deniz tuzu, orman yangınları, polen ve küf bulunur. Bunların kontrol edilmesi kolay değildir. İnsan faaliyetlerinin neden olduğu partiküller ise sınırlandırılabilir özelliktedir. Burada önemli nokta partükül madde kaynağını tanımlamaktır.
Solunan tüm tozlar bir dereceye kadar insan sağlığı için tehlikelidir. Havada bulunan ve çapları 1 ila 100 mikron arasında değişen boyuttaki toz parçacıkları, sağlığı tehdit eder, görünürlüğü azaltır, rahatsız edici bir ortam oluşturur ve muhtemelen akciğer dokularına zarar verir.
Potansiyel olarak zararlı tozlar arasında silika, asbest, şeker kamışı lifi, talk ve pamuk tozu bulunumaktadır. Örneğin madenlerdeki en yaygın zararlı toz, silika içeren tozlardır. Bu tozda silika oranı ne kadar yüksekse verdiği zarar o kadar artmaktadır. Ayrıca en zararlı toz çapı 5 mikrondan küçük olan küçük partiküllerdir (PM5). Bu partiküller çıplak gözle görülmezler ve görülmediği için de tehlikeli konsantrasyonları fark edilmez.
Toz yüklü hava solunduğu takdirde 5 mikrondan büyük toz partiküllerinin çoğu burnu, sinüsleri, trakeayı ve bronşları kaplayan mukusta yakalanmaktadır. Ancak 5 mikrondan küçük toz parçacıkları akciğerlere kadar inmekte ve burada birikmektedir. Yarattığı sağlık riskleri, kişinin yaşı, toz konsantrasyonu ve maruz kalma süresi gibi faktörlere bağlıdır.
İşletmeler, çalışanların solunabilir toz maruziyetini önlemek için, bir toz kontrol programı oluşturmak, çalışma ortamı havasındaki tozu izlemek ve analiz etmek, gerektiğinde çalışanların toza maruziyetini sınırlandırmak ve toz üretimini kontrol etmek için düzeltici faaliyetler uygulamak zorundadır.
Solunabilir toz izleme programları, işletmelerin toz kontrol stratejilerinin bir parçasıdır. Tüm faaliyetler, havadaki toz konsantrasyonunu belirlemek ve değerlendirmek için tasarlanmalıdır. Çalışma yerlerindeki tozun bastırılma veya kontrol edilme yöntemleri evrenseldir ve bu kriterlere uyulmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında iş güvenliği testleri çerçevesinde, solunabilir toplam toz ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.
Düzenli yapılan iş güvenliği testleri, işletmenin güvenilirliğini ve çalışanların sağlığını garanti altına alır.
İş güvenliği testleri, yenilikçi güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesine olanak tanır ve güvenli çalışma kültürünü teşvik eder.
Güvenli iş ortamları, çevreye duyarlı ve çalışan haklarına saygı gösteren tüketicilerle markanın bağını güçlendirir.
İş güvenliği önlemlerinin alınması, iş kazalarını ve sağlık sorunlarını önleyerek verimliliği artırır ve operasyonel maliyetleri düşürür.
İş güvenliği standartlarına uygunluk, yerel ve uluslararası iş sağlığı ve güvenliği yasalarına uyum sağlar.
İş güvenliği testleri, sektördeki güvenlik standartlarının belirlenmesinde temel rol oynar ve işletmelerin en iyi uygulamaları benimsemelerine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu