Solvent boya, veya çözücü boyama, sürekli sulu olmayan bir fazda gerçekleştirilen bir boyama işlemidir. Burada boyama ortamı olarak solvent kullanılmaktadır. Ancak boyama işlemine yardımcı olmak için gerektiğinde su ilave edilmektedir. Teksil sektöründe selüloz asetat gibi hidrofobik elyaflar kullanılmaya başlandıktan sonra, boyama işinde solventler kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü bu tür lifleri iyonik boyalar ve su ile boyamak mümkün değildir. Tekstil sektöründe kullanılan çözücülerin (solventlerin) ortak özellikleri şunlardır: toksik değildir, yanıcı değildir, aşındırıcı değildir, tekstil malzemelerine karşı inert değildir, tekrarlanan damıtmaya dayanıklıdır, özgül ısısı düşüktür ve buharlaşma ısısı düşüktür. Solvent olarak yaygın şekilde kullanılan birkaç klorlu hidrokarbon çözücüler şunlardır: trikloro etilen, perkloro etilen metil kloroform. Her üç çözücü de aynı derecede uygundur.
Kumaşların solvent haslığını belirlemek amacı ile Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından ISO 105-D01 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta, perkloro etilen çözücü kullanarak her türden ve her formda tekstil ürününün kuru temizlemeye karşı direncinin belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır. Ülkemizde bu standart Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 105-D01 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm D01: Perkloretilen çözücü (solvent) kullanılarak yapılan kuru temizlemeye karşı renk haslığı.
Söz konusu standart, tekstil cilalarının dayanıklılığının değerlendirilmesi için uygun değildir. Ayrıca kuru temizleyiciler tarafından kullanılan leke çıkarma prosedürlerine karşı renklerin direncinin değerlendirilmesi için de uygun bulunmamaktadır. Bu test yöntemi sadece kuru temizlemeye karşı renk haslığını kapsamaktadır.
Solvent boyaların pamuk elyafı üzerine baskıda daha iyi renk tonlarına sahip olduğu, ışığa karşı iyi bir haslık seviyesi gösterdiği, ancak süblimleşmeye ve sürtünmeye karşı düşük haslık gösterdiği tespit edilmiştir. Tüm solvent (çözücü) boyalar çeşitli organik çözücüler içinde iyi bir çözünürlük göstermektedir, bu nedenle tekstil ürünlerinde baskı mürekkebi olarak faydalı olmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, solvent haslığı testi hizmetleri de vermektedir.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Yüksek haslık değerlerine sahip ürünler, piyasada rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlar. Kalite, müşteri tercihlerinde önemli bir faktördür.
Bu testler, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkıda bulunur. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu