EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Spesifik Belgelendirme

Belgelendirme, kavram olarak belli bir hedefe doğru atılan sistematik adımlardan oluşan bir süreçtir. Bu süreçlerin belli ve önceden planlanmış bir yapıya oturtulması durumunda beklenen fayda elde edilmektedir. Önceden belirlenmiş kriterler ve gereklilikler, ulusal ve uluslararası standart kuruluşları tarafından tasarlanmakta ve yayınlanmaktadır. İşletmenin, bu standartlara uyum sağladığı ve faaliyetlerini bu çerçevede sürdürdüğü, yetkili, akredite kuruluşlar tarafından denetlenmekte ve uygun görülmesi halinde belge düzenlenmektedir.

Bir başka ifade ile belgelendirme, akredite veya yetkili bir kuruluşun, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin, prosedürlerinin veya süreçlerinin niteliklerini, özelliklerini, kalitesini veya durumunu değerlendirip, belirlenen gerekliliklere veya standartlara uygun olarak doğruladığı ve onayladığı bir süreçtir.

Bu çerçevede kalite belgelendirme, bir işletmenin kalite yönetim sistemini onaylamak demektir. Bir kalite yönetim sistemi çok farklı gereksinimlere göre tasarlanmaktadır. İşletmede uygulanan bir kalite yönetim sistemi onaylandığı takdirde bu, bir akredite belgelendirme kuruluşu tarafından ilgili kalite yönetimi gerekliliklerine göre işletmede bir denetim yaptığı, işletmenin bu sistemi sürdürdüğünden emin olduğu ve sistemde sürekli rutin denetimler yapıldığı anlamına gelmektedir.

Kalite yönetim sistemlerinden bir kısmı standartlar şeklindedir. Bu standartlar bir kalite yönetim sistemini uygulamak için nelerin gerekli olduğunu tanımlayan gereksinimler dizisidir. Bir kısmı ise iyileştirmeyi sağlamak için kullanılan spesifik kalite yönetimi yaklaşımlarıdır.

Örneğin günümüzde dünyanın çeşitli ülkelerinde tasarlanan ve uygulanan birçok çevre etiket programı bulunmaktadır. Bunlardan biri de ECOMark programıdır. ECOMark belgesine sahip ürünler, şu özellikleri taşımaktadır: bu ürünler doğal ortama zarar vermeden yetişirilmektedir, doğa koşullarına uygun üretilmektedir, atıkları doğal ortamda kısa sürede ve kendiliğinden yok olmaktadır ve bu ürünün paketlenmesinde kullanılan malzemelerin doğaya zararlı bir etkisi yoktur. Artık işletmeler doğanın korunması ve bir ürünün üretilme, kullanılma ve atık olma durumlarında çevre üzerindeki etkileri konusunda daha hassas olmak zorundadır.

Bir başka örnek BSCI belgesidir (işletme sosyal uyumluluk girişimi). Bu belge, tedarik zincirinde yer alan işletmelerin, sosyal performanslarını, devamlı bir şekilde iyileştirmekte olduklarını kanıtlamaktadır. BSCI programı, sürdürülebilir çalışma koşullarını dünya çapında desteklemektir. Bu program ile işletmelerin yasal düzenlemelere uyduğu, çalışma saatlerinin yasalara uygun olduğu, tazminat ödemelerinde adil davrandığı, çocuk işçi çalıştırmadığı, zorla çalıştırma yapmadığı, çalışanlara örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşme hakkı tanıdığı ve işyerinde her tür ayrımcılığı önlemeye çalıştığı kanıtlanmış olmaktadır.

Spesifik belgelendirme hizmetleri kapsamında verilen başlıca hizmetler şunlardır:

  • ECOMark belgesi
  • BSCI belgesi
  • ECOLable belgesi
  • Organik ürün belgelendirme
  • Doğal ürün belgelendirme
  • Sedex belgesi
  • SA 8000 Sosyal sorumluluk belgesi
  • Bisfenol A (BPA) free belgesi
  • Vegan vejetaryen belgesi
  • FAMI-QS belgesi
  • Sağlıklı otel belgesi
  • Sağlıklı hizmet belgesi
  • Azotex güvenilir tekstil belgelendirmesi
  • ISO IEC 15504 Spice belgelendirmesi
  • ISO 20252 Pazar kamuoyu ve sosyal araştırma yönetim sistemi

Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, spesifik belgelendirme hizmetleri çerçevesinde çok sayıda hizmet verilmektedir.

Spesifik belgelendirme nedir? Spesifik belgelendirme, belirli bir sektör ya da ürün için tasarlanmış standartlara uygunluğu belgeleyen bir sistemdir. Bu, işletmelerin genel kalite yönetim standartlarının ötesinde, sektörel gereksinimleri karşılamasını sağlar. Neden önemlidir? Spesifik belgelendirme, işletmelere sektörel güvenilirlik kazandırır, müşteri güvenini artırır ve pazarda rakiplerinden ayrışmalarına yardımcı olur. Hangi sektörlerde uygulanır? Spesifik belgelendirme; çevre, sağlık, gıda güvenliği, havacılık, enerji gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır. Örneğin, çevreye duyarlı üretim süreçlerini belgeleyen ECOMark, çevresel spesifik belgelendirme programlarından biridir. İşletmeler bu belgeleri nasıl alır? İşletmeler, öncelikle belirli bir spesifik standarda uyum sağlamak için süreçlerini düzenler, ardından akredite bir kuruluş tarafından denetlenerek uygun bulunursa belgeyi alır. Belge aldıktan sonra ne olur? Spesifik belgelendirme, periyodik denetimlerle sürdürülebilirliği sağlanması gereken bir süreçtir. İşletmeler, bu süreçleri güncel tutarak sektörel standartlara uygunluklarını devam ettirir ve müşterilere kaliteli hizmet sunmaya devam eder.

Spesifik Belgelendirme Yararları


Rekabet Avantajı Sağlar

Belirli alanlarda belgelendirme, rakipleriniz arasında öne çıkmanızı sağlar ve pazardaki konumunuzu güçlendirir.

Pazar Talebini Karşılar

Belirli bir sektördeki standartlara uyum, pazar taleplerini daha iyi karşılamanıza olanak tanır.

Yasal Gerekliliklere Uyum Sağlar

Belgelendirme, spesifik sektörlerdeki yasal gereklilikleri yerine getirmenizi kolaylaştırır.

Süreç İyileştirmeyi Teşvik Eder

Spesifik belgelendirme, süreçlerinizi sürekli olarak değerlendirme ve iyileştirme fırsatları sunar.

Sosyal Sorumluluğu Artırır

Belgelendirme, belirli sosyal ve çevresel standartlara uyum sağladığınızda toplumda olumlu bir etki yaratmanıza yardımcı olur.

Yenilikçiliği Destekler

Spesifik alanlarda belgelendirme, yenilikçi çözümler geliştirme fırsatlarını artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu