Tekstil sektöründe sprey testi, bir kumaşın su geçirmezliğini belirlemek amacı ile yapılmaktadır. Bir kumaşın su iticiliğini ölçmek için sprey test cihazı kullanılmaktadır. Bu test sırasında bir püskürtme memesinden su püskürtülerek az miktarda duş üretilmekte ve bu su, 15 cm çapında bir kasnak üzerine monte edilen ve 45 derecelik bir açıyla sabitlenen kumaş numunesine düşürülmektedir. Testi gerçekleştirmek için cihaza, 21 derecede su, sürekli olarak konmaktadır.
Özellikle yağmurluk, vagon örtüleri veya çadırlar için tasarlanan bir kumaşta, diğer özelliklerin yanı sıra suyu dışarıda tutma kabiliyeti aranmaktadır. Dolayısıyla su ile tekstil ürünleri arasında, son kullanımları için çok gerekli olan bir ilişki bulunmaktadır.
Su iticilik, su küreciklerinin bir tekstil malzemesi üzerine yayılmaması ile karakterize edilen bir durumdur. Genel olarak bu tür malzemeler su geçirmez olarak adlandırılmaktadır. Genelde yağ, balmumu, kauçuk ve benzeri bir madde ile işlenmiş kumaşlarda bu özellik sağlanmaktadır. Su geçirmez bir kumaşın özelliği, düşük hava geçirgenliğidir.
Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renkçiler Birliği (AATCC) tarafından tasarlanan AATCC 22 standardında, su itici bir apre verilmiş olan veya olmayan herhangi bir tekstil kumaşına uygulanabilir bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu standardın tam adı şu şekildedir: AATCC 22 Su iticilik: Püskürtme testi. Bu test yöntemi ile kumaşların su ile ıslanmaya karşı gösterdiği direnç ölçülmektedir. Kumaşlara uygulanan aprelerin su itici etkinliğini ölçmek için bu standarda uyulmaktadır. Bu test yöntemi ile elde edilen sonuçlar, kumaş üzerindeki liflerin, ipliklerin ve aprelerin, ıslanma veya su iticiliğine karşı direncine ve kumaşın yapısına bağlıdır.
Sprey testleri konusunda ayrıca Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından da ISO 4920 standardı yayınlanmuştır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 4920 Tekstil - Kumaşlar - Yüzey ıslanmasına karşı direncin tayini (püskürtme deneyi).
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, sprey test hizmetleri de vermektedir.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu