Isı geçirgenliği, ya da teknik ifadesi ile termal direnç, radyant, iletken ve konvektif ısı transferinin bir kombinasyonunun sonucudur. Bu geçirgenlik her birinin, toplam ısı transferine katkısına bağlıdır. Ölçülen değer, radyant ısı transferi gibi parametrelerin çevre ile etkileşimi yüzünden test koşulları ile değişmektedir.
Tekstil ürünlerinin ısı ve nem özelliklerini ölçmek için kullanılan ve belli varsayımlara dayanan çeşitli test yöntemleri bulunmaktadır.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan EN ISO 11092 standardında, kumaşlar, filmler, kaplamalar, köpükler ve çok katmanlı malzemelerin, sabit koşullar altında, giysi, yorgan, uyku tulumları, döşeme ve benzeri ürünlerinde kullanılmak üzere termal direnç ve su buharı direncinin ölçülmesine yönelik gereksinimler açıklanmakta ve test yöntemleri sunulmaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 11092 Tekstil - Fizyolojik özelliklerin tayini - Kararlı şartlarda ısıl direncin ve su buharına karşı direncin ölçülmesi (buğuya karşı korunmuş kızgın plaka deneyi).
Bu uluslararası standartta kullanılan test koşulları, belirli konfor durumlarını temsil etmeyi amaçlamamaktadır ve fizyolojik rahatlığa yönelik performans özelliklerini içermemektedir.
Su buharı iletim hızı, ya da su buharı geçirgenliği, su buharının bir maddeden geçişinin bir ölçüsüdür. Nem kontrolünün kritik olduğu birçok sektör bulunmaktadır. Neme duyarlı gıdalar ve ilaçlar, gerekli kalite, güvenlik ve raf ömrünü elde etmek için kontrollü su buharı geçirgenliği ile paketlenmektedir. Tekstil sektöründe de giyeceklerin nefes alabilirliğin bir ölçüsü olarak daha fazla rahatlığa katkıda bulunmaktadır.
Bugün su buharı iletim hızını belirlemeye yönelik başlıca şu yöntemler uygulanmaktadır: kızılötesi sensör yöntemi, elektrolitik sensör yöntemi ve gravimetrik yöntem.
Bunlardan kızılötesi sensör yönteminde şu standartlara uyulmaktadır: ASTM F1249-20, ISO 15106-2 ve TAPPI T557.
Nem algılama sensörü yönteminde şu standartlara uyulmaktadır: ASTM E398-03, ISO 15106-1 ve TAPPI T523.
Gravimetrik yöntemde ise şu standartlara uyulmaktadır: ASTM E96-16, ASTM D1653-13, ISO 2528 ve TAPPI T464.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, su buharı geçirgenliği test hizmetleri de vermektedir.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu