Ağır metaller, özellikle de krom, kadmiyum ve bakır, çeşitli sektörlerde işletmeler tarafından suya boşaltılmaktadır. Bunlar doğaları gereği toksik veya kanserojen maddelerdir ve insanlar ve su ekosistemleri için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Bu yüzden ağır metallerin atık sudan uzaklaştırılması gerekmektedir.
Çeşitli sektörlerde suya bırakılan atıklar, çeşitli organik ve inorganik kirleticiler içermektedir. Bu kirleticiler arasında toksik ve kanserojen olan ve insanlara ve doğadaki diğer canlı türlerine zararlı olan ağır metaller bulunmaktadır. En fazla endişe duyulan ağır metaller arasında, kurşun, çinko, bakır, arsenik, kadmiyum, krom, nikel ve cıva bulunmaktadır. Bu metaller, metal kompleks boyalar, pestisitler, gübreler, boyalara eklenen sabitleme maddeleri, pigmentler ve ağartma maddeleri gibi kaynaklardan gelmektedir.
Gelişmiş ülkelerde çıkarılan yasal düzenlemeler, atık sudaki ağır metaller için sınırlamalar getirmektedir. Ağır metallerin atık sulardan uzaklaştırılması için kullanılan çeşitli arıtma teknolojileri arasında kimyasal çökeltme, iyon değişimi, kimyasal oksidasyon, indirgeme, ters ozmoz, ultrafiltrasyon, elektrodiyaliz ve adsorpsiyon yer almaktadır. Bu yöntemler arasında, adsorpsiyon yöntemi, en verimli olanıdır. Çünkü diğer teknikler büyük miktarda çamur oluşumu, düşük verimlilik, hassas çalışma koşulları ve maliyet gibi bir takım sınırlamalara sahiptir. Adsorpsiyon, çözünmüş katı maddeler ile sıvı ve gaz maddeler atomlarının yüzeye tutunması ile ilgili kimyasal ve fiziksel bir yöntemdir. Bu yöntemde hem ticari hem de biyo-adsorbanlar, ağır metallerin atık sudan uzaklaştırılması için yüksek temizleme kapasitesi ile kullanılmaktadır.
Spesifik krom kaynakları deri tabaklama, elektro kaplama, nükleer enerji santralleri ve tekstil işletmeleridir. Krom (VI) oksitleyici bir ajandır ve doğası gereği kanserojendir. Aynı zamanda bitkiler ve hayvanlar için zararlıdır. Krom (IV)’ya maruziyet, sindirim sisteminde ve akciğerlerde kansere, ağrı ve bulantıya, ve kanamaya neden olmaktadır. Endüstriyel atıklarda an fazla karşılaşılan kirleticilerden biridir ve endişe vericidir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, ağır metal analizleri hizmetleri de vermektedir.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu