Alkalinite, suyun asitleri nötralize etme gücünün bir ölçüsüdür. Suyun alkalinitesi öncelikle bikarbonat, karbonat ve hidroksit iyonlarının varlığından kaynaklanmaktadır. Bikarbonat, suda alkaliliğin ana şeklidir. İçme suyu ve atık su arıtma işlemlerinde alkalinite önemli olmaktadır. Alkalilik, suyun pıhtılaşmasında ve kireç soda yumuşamasında bir pH tamponu görevi görmektedir. Atık su arıtımında alkalinite, atıkların arıtma sürecine uygunluğunun belirlenmesinde önemli bir parametredir.
Alkalinite genelde toplam alkalinite olarak ifade edilmektedir. Alkalinite miktarı, standart bir sülfürik asit çözeltisi ile standart bir indikatör çözeltisinin renk değişikliği ve ölçülen pH değeri ile belirlenmektedir. Toplam alkalinite, mevcut karbon dioksit miktarına ve pH değerine bağlı olarak belirlenmektedir. Toplam alkalinite, tüm karbonat, bikarbonat ve hidroksit alkalinitesini içermektedir. Alkalinite yaklaşık 30 mg/L için pH değeri 4.9, alkalinite yaklaşık 150 mg/L için pH değeri 4.6, alkalinite yaklaşık 500 mg/L için pH değeri 4.3, mevcut veya şüpheli olduğu bilinen silikatlar veya fosfatlar için pH değeri 4.5, endüstriyel atık veya karmaşık sistem için pH değeri 4.5 ve rutin veya otomatik analizler için pH değeri 4.5 öngörülmektedir.
Alkalinite, bir sıvının veya maddenin pH değerindeki değişime gücüdür. Bu ise alkalinitenin asitlere karşı koruma sağladığı anlamına gelmektedir. Alkalinite sıvılarda kalsiyum ve magnezyum gibi çözünmüş mineraller olarak bulunmaktadır. Bu alkali metaller doğanın her yerinde bulunmaktadır. İçme suyu arıtma tesisleri bazen kaynak olarak yeraltı suyunu kullanmaktadır ve bu su çok miktarda çözünmüş kalsiyum ve magnezyum içerebilir.
Tüketilen su atık su haline gelmektedir. Bu nedenle, atık su arıtma tesisine giren alkalinite miktarı genelde içme suyu kaynağındaki alkaliniteye yakındır. Özellikle içme suyu arıtma kaynağı ve türü, kanalizasyon sistemine endüstriyel atıklar ve yağmur suyu karıştığı durumlarda daha fazla kirlenmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, alkalinite testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu