Nitrojen ve fosfor gibi besinler, bitki ve hayvanların beslenmesinde ve gelişmesinde gerekli olan maddelerdir. Ancak belli besin maddelerinin sudaki aşırı bolluğu, bir takım sağlık problemlerine ve ekolojik etkilere neden olmaktadır. Nitrat, nitrit veya amonyum formundaki azot, bitki büyümesi için gerekli bir besindir. Solunan havanın yaklaşık yüzde 78’i nitrojen gazından oluşmaktadır.
Taımsal faaliyetlerde de ürün yetiştirmek için nitrojen kullanılmaktadır ve birçok çiftlikte, tarım üretimini en üst düzeye çıkarmak için toprak yapısı büyük ölçüde değiştirilmekte ve yağış olarak veya sulama uygulamalarından düşen fazla suyu verimli bir şekilde boşaltan sistemler kurulmaktadır. Ekin tarlalarında fazla nitrojen bulunursa, drenaj suyu bunu yüzey sularına taşımaktadır.
Azot, çevrede doğal olarak bol miktarda bulunmasına rağmen, aynı zamanda gübre yoluyla da verilmektedir. Kimyasal gübre veya hayvan gübresi, ekinlere besin eklemek için yaygın olarak uygulanmaktadır. Çiftliklere yem veya gübre için getirilen ve hayvan gübresinden oluşan tüm nitrojeni sahada tutmak zor veya maliyetlidir. Çiftliklerde özel yapılar inşa edilmemişse, şiddetli yağmurlar bunu yakındaki akarsulara ve göllere taşımaktadır. Nitrojeni özel olarak ortadan kaldırmayan atık su arıtma tesisleri de yüzey veya yeraltı sularında aşırı nitrojen seviyelerine neden olmaktadır. Amonyak, bir nitrojen ve hidrojen bileşiğidir.
Atık sulardan amonyağın uzaklaştırılması son yıllarda oldukça gündemde olan bir konudur. Yeni yasal düzenlemeler atık suları için yeni amonyak limitleri getirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Kurumu (EPA), atık sularından amonyağın uzaklaştırmasını zorunlu kılmaktadır. Nitrifikasyon (azotlama), atık sulardan biyolojik olarak amonyağı uzaklaştırmanın en yaygın yöntemidir. Bu süreçte amonyak arıtımı suda zaten mevcut olan bakteriler aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu bakteriler amonyağı parçalamakta ve sonunda nitrojen gazının atmosfere salınmasını sağlamaktadır. Bu sayede atık suyunda daha düşük amonyak seviyeleri elde edilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, amonyak azotu testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu