Sedimantasyon, asılı haldeki partiküllerin sürüklendikleri akışkanın dışına çökelme ve bir bariyere dayanma eğilimidir. Bunun nedeni, üzerlerine etki yapan kuvvetlere yanıt olarak sıvı içindeki hareketleridir. Bu kuvvetler yerçekimi, merkezkaç ivmesi veya elektromanyetizmadan kaynaklanmaktadır. Çökelme, bir anlamda askıdaki parçacıkların sıvı içinde düşmesidir. Sedimantasyon, akan sudaki büyük partiküllerden, proteinler ve peptidler gibi tek moleküllü çözeltilere kadar değişen çeşitli boyutlardaki parçacıklar ile ilgili bir durumdur.
Jeolojik olarak sedimantasyon, bir sıvı akışı tarafından taşınan partiküllerin birikmesidir.
Çözünebilir katıların ölçümü için en sık kullanılan iki test yöntemi hidrometri ve refraktometridir. Hidrometri test yöntemi, sıvının yoğunluğunu ölçmektedir. Uygun ölçekli bir cam hidrometre, genellikle bir ölçüm silindirinde tutulan test sıvısının bir numunesinde yüzdürülmektedir. Ölçüm, sıcaklık etkilerine tabidir. Refraktometri test yönteminde ise, refraktometre kullanılmaktadır ve bu ekipman ışık kırılması veya ışığın toplam iç yansımasını baz alarak numunenin kırılma indisini ölçmektedir. Kırılma indisinin ölçümü de sıcaklık etkilerine tabidir.
Yoğunluk ölçerler, bir test sıvısının yoğunluğunu büyük bir hassasiyetle ölçen cihazlardır. Ancak numunenin sıcaklığının iyi kontrol edilmesi gerekmektedir.
Sıvı maddelerin içeriğinde bulunan katı maddeler, genel olarak buharlaştırma işleminden ya da yüksek ısıda kurutulduktan sonra geriye kalan maddeler olarak tanımlanmaktadır. İçeriğinde fazla miktarda katı madde bulunan sular, işletmelerin atıksu kalitesini ve alıcı su ortamını olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden arıtma tesisi çıkışlarında katı madde miktarının belii bir sınır değerinin üzerine çıkmasına izin verilmemektedir. Çünkü bu katılar alıcı su ortamlarında çökelmelere ve çok fazla dip çamuru oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle fazla miktarlarda katı madde içeren sular içme suyu ve endüstriyel amaçı olarak kullanılmamaktadır.
Genel olarak toplam katı maddeler, çökebilelen katı maddeler, askıdaki katı maddeler ve çözünmüş katı maddeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, çökebilen katı madde testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu