Genel olarak çözünmüş oksijen testleri, bir gölün veya derenin sağlıklı veya temiz olup olmadığını, bir tatlı su sisteminin destekleyeceği biyokütle miktarını ve türünü ve bir gölde veya derede meydana gelen ayrışma miktarını belirlemek için kullanılmaktadır.
Çözünmüş oksijen, olabildiğince hızlı ve dikkatli bir şekilde ölçülmelidir. En uygun şekli numuneler, toplandıktan hemen sonra sahada ölçülmelidir. Oksijen doygunluğu sıcaklığa bağlıdır. Gaz soğuk sularda daha fazla çözünür ve bu nedenle soğuk sular daha yüksek çözünmüş oksijen konsantrasyonlarına sahiptir. Çözünmüş oksijen ayrıca tuzluluğa, deniz seviyesinden yüksekliğe veya kısmi basınca da bağlıdır.
Sularda ve atık sularda çözünmüş oksijen konsantrasyonlarını ölçmek için genelde üç yöntem uygulanmaktadır: modern yöntemler, kolorimetrik yöntem ve Winkler titrasyonu yöntemi.
Modern yöntemler, bir elektrokimyasal veya optik sensör gerektirmektedir. Kolorimetrik yöntem, bir numunedeki yüksek aralıklı ve düşük aralıklı çözünmüş oksijen konsantrasyonlarını tahmine yöneliktir. Ancak bu yöntem hızlı olsa da kapsam açısından sınırlıdır ve suda mevcut diğer redoks maddeler yüzünden hatalı olabilir. Winkler titrasyonu ise geleneksel bir yöntemdir. Bu yöntem yıllarca en doğru ve kesin olarak kabul edilmektedir. Bugün bu yöntemin farklı versiyonları uygulanmaktadır.
Winkler yöntemi, tatlı su sistemlerinde çözünmüş oksijen miktarını ölçmek için kullanılan bir test yöntemidir. Çözünmüş oksijen, bir su kütlesinin sağlıklı olup olmadığını göstermektedir. Yüksek çözünmüş oksijen konsantrasyonları, suyun yüksek verimli ve az kirli olduğunu ifade ermektedir. Ancak numune toplama ve test etme süresi arasındaki gecikmeler oksijen içeriğini değiştirdiği için, genelde bu test yerinde gerçekleştirilmektedir.
Bu test yöntemi su numunesindeki çözünmüş oksijeni belirlemek için titrasyonu kullanmaktadır. Teste başlarken bir numune şişesi tamamen suyla doldurulmakta (şişede hava bıraklmamakta) ve numunedeki çözünmüş oksijen, daha sonra bir asit bileşiği oluşturan bir dizi reaktif eklenerek sabitlenmektedir. Ardından bir renk değişikliğine neden olan nötrleştirici bir bileşik ile titre edilmektedir. Renk değişim noktası, numunedeki çözünmüş oksijen konsantrasyonu ile çakışan son noktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, çözünmüş oksijen testi hizmetleri de vermektedir.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu