Deniz suyu, karasal çevre ile etkileşime giren ve karadan gelen kanalizasyon ve atık suların karıştığı bir bileşendir. Bu kirleticileri içeren atıklar kıyı sularına ve deniz ekosistemlerine girmektedir. Bu kirleticiler suda kısmen çözünmekte, kısmen dibe çökmekte ve konsantre tortu deniz organizmalarının vücut dokularına girmektedir.
Deniz kirlenmesi, insan sağlığını tehdit eden ve balıkçılık başta olmak üzere denizlerdeki faaliyetlere engel olan bir olgudur. Denizin kullanım kalitesini bozan maddelerin denizlere doğrudan veya dolaylı yollardan bırakılması, deniz ekosistemine büyük zarar vermektedir. Deniz kirliliğinin başlıca unsurları, şehirsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardır. Deniz kirliliğinin bu şekilde artması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği açısından ciddi bir tehlikedir. Deniz kirliliği en fazla, atıkların doğrudan deşarjı, yağmur etkisi ile oluşan yüzeysel akışları ve atmosferden dağılan kirleticiler yüzünden olmaktadır. Denizler büyük ölçüde atıksu deşarjları için bir alıcı ortam olarak kullanılmaktadır.
Bir yandan insan sağlığının ve doğal çevrenin korunması, diğer yandan yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan suların kalitesinin belirlenmesi amacı ile deniz sularının başta mikrobiyolojik olmak üzere çeşitli kirleticiler açısından kirlilik durumunun tespit edilmesi için gelişmiş laboratuvarlar tarafından deniz suyu analizleri gerçekleştirilmektedir. Genel olarak bu test ve analizlerde şu bileşenler kontrol edilmektedir: dışkı koliformu bakterileri, tuzluluk ve fosfat ve nitratlar gibi besin yapı malzemeleri.
Kimyasal açıdan deniz suyu, farklı yüklere sahip farklı iyonların karmaşık bir çözümüdür.
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan yüzme suyu kalitesi yönetmeliği (76/160/AB), deniz sularının kalite kriterlerini de kapsamaktadır. Ayrıca yine aynı bakanlık tarafından yayınlanan su kirliliği kontrolü yönetmeliği, su kaynaklarının korunmasına, sağlıklı bir şekilde kullanımının sağlanmasına ve suların kirlenmesinin önlenmesine yönelik esasları düzenlemektedir. Bu yönetmelik ekinde deniz suyunun genel kalite kriterleri yer almaktadır. Yapılan denetimlerde bu yasal düzenlemeler esas alınmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, deniz suyu analiz hizmetleri de vermektedir.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu