Fenol, çeşitli sektörlerdeki endüstriyel atık sularda yer alan organik bir bileşiktir. Yerel kanalizasyon sisemine boşaltılmadan önce atık sudan fenolün uzaklaştırılması, özellikle belediye atık su arıtma tesisinin zarar görmesini önlemek açısından önemlidir. Vereceği zarar yüzünden atık sular belediye tarafından yakından takip edilmektedir. Belirlenen limitlerin aşılması durumunda işletmelere para cezaları uygulanmaktadır.
Fenol, organik kimyasalların güvenli ve kabul edilebilir bir seviyede olmasını sağlamak için içme suları yakından takip edilmektedir. İçme suyundan fenolün temizlenmesi için Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından getirilen güvenlik sınırı 2 mg/L’dir.
Fenol içeren atık su, ozon, aktif karbon veya ters osmoz yöntemleri kullanılarak arıtılmaktadır. Ancak fenol düşük konsantrasyonlarda ise ozon yöntemi karmaşık ve dağınık bir yöntem olarak görülmektedir.
Su kalitesine bağlı olarak, aktif karbon yöntemi, karbon ortamını değiştirmek veya yeniden oluşturmak için işlemin durdurulması gerektiği için emek yoğun bir yöntem olarak görülmektedir.
Ters ozmoz yöntemi ise, suyun bir membrandan geçmesini ve kirleticilerin filtrelenmesini içermektedir. Bu yöntem, fenol içeren atık suyun arıtılmasında en yaygın uygulanan yöntemdir.
Sudaki fenol seviyelerini belirlemek için gerçekleştirilen fenol testleri, genelde yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) tekniği içermektedir. Fenol, çeriğindeki toksik yapılar yüzünden hem belediyelerin atık su arıtma tesislerine, hem de biyolojik süreçlere zarar vermektedir.
Fenol testlerinde baş vurulan birkaç standart şunlardır:
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, fenol testi hizmetleri de vermektedir.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu