Fosfor, kayalarda ve diğer maden yataklarında doğal halde bulunmaktadır. Doğal ayrışma sürecinde, kayaçlar fosforu, suda çözünebilen fosfat iyonları olarak yavaş yavaş salgılamakta ve mineral durumdaki fosfat bileşikleri şeklinde parçalanmaktadır. Kısaca fosfatlar, fosfor elementi tarafından oluşturulmaktadır. Fosfatlar genel olarak üç biçimde bulunmaktadır: ortofosfat, polifosfat ve organik olarak bağlı fosfat. Her bileşik farklı bir kimyasal düzenlemede fosfor içermektedir. Bu fosfat biçimleri şu şekillerde ortaya çıkmaktadır:
Ortofosfat formları doğal süreçlerle üretilmektedir. Ancak insanlardan etkilenen başlıca kaynaklar şunlardır: kısmen işlenmiş ve arıtılmamış kanalizasyon, tarım alanlarından akıntı ve bazı çim gübrelerinin uygulanması. Ortofosfat, genel olarak kirletilmemiş sularda çok düşük konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Polifosfat formları kazan sularının arıtılmasında ve deterjanlarda kullanılmaktadır. Suda ortofosfat forma dönüşmektedir. Organik fosfatlar ise, genel olarak toplam fosfat test edilerek belirlenmektedir. Organik fosfat, bitki dokusuna, atık katılara veya diğer organik maddelere bağlanan fosfattır. Ayrışmadan sonra bu fosfat ortofosfat forma dönüşmektedir.
Korozyonu önlemek için bazı su kaynaklarına küçük miktarlarda yoğunlaştırılmış fosfat ilave edilmektedir ve bu kimyasal bileşik, yaygın olarak kazan sularının arıtılmasında kullanılmaktadır. Bu bileşiklerin daha büyük miktarları, çamaşır yıkama ve ticari temizlik sıvılarında kulanılmaktadır. Tarımda gübre olarak uygulanan ortofosfatlar, fırtına veya eriyen karlar ile yüzey sularına ve bazen yeraltı sularına taşınmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen test ve analizlerde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, fosfat fosforu testi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu