Kimyasal oksijen ihtiyacı, su ve atık su kalitesinin bir ölçüsüdür. Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) testi, genellikle su arıtma tesisi verimliliğini izlemek için kullanılmaktadır. Bu test, asidik koşullar altında güçlü bir oksitleyici ajanın hemen hemen her organik bileşiği karbondioksite tamamen oksitleyebileceği gerçeğine dayanmaktadır. Kimyasal oksijen ihtiyacı, organik su kirleticilerinin inorganik son ürünlere kimyasal olarak oksitlenmesi için tüketilen oksijen miktarıdır.
Kimyasal oksijen ihtiyacı genel olarak asidik koşullar altında örneğin potasyum dikromat, potasyum iyodat veya potasyum permanganat gibi güçlü bir oksidan kullanılarak ölçülmektedir. Numuneye, bilinen miktarda oksidan eklenmekte ve oksidasyon tamamlandıktan sonra, solüsyonda kalan oksidan miktarı ölçülerek numunedeki organik konsantrasyonu hesaplanmaktadır. Bu genelde bir gösterge solüsyonu kullanılarak titrasyon ile yapılmaktadır. Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), litre çözelti başına tüketilen oksijen kütlesini gösteren mg/L cinsinden ifade edilmektedir.
Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) testi sadece 2-3 saat içinde tamamlanmaktadır, oysa biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ) testi beş gün sürmektedir. Bu test biyolojik olarak parçalanamayanlar dahil tüm organik kirleticileri ölçmektedir. Her bir özel numune için biyolojik oksijen ihtiyacı ve kimyasal oksijen ihtiyacı arasında bir ilişki bulunmaktadır. Kimyasal oksijen ihtiyacı test sonuçları daha sonra belli bir numunenin biyolojik oksijen ihtiyacını belirlemek için kullanılabilir. Biyolojik oksijen ihtiyacı testinin aksine, analiz edilecek numunelerdeki ağır metaller ve siyanürler gibi toksik bileşiklerin kimyasal oksijen ihtiyacı testinde kullanılan oksidanlar üzerinde bir etkisi yoktur. Bu nedenle kimyasal oksijen ihtiyacı testi, biyolojik oksijen ihtiyacı testi için çok toksik olan atıkların gücünü ölçmek için de kullanılmaktadır.
Kısaca kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) testi, sudaki organik miktarını kolayca ölçmek için kullanılmaktadır. Bu yöntemin en yaygın kullanımı, göller ve nehirler gibi yüzey sularında veya atık sularda bulunan oksitlenebilir kirletici miktarının ölçülmesidir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) testi hizmetleri de vermektedir.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu