Toplam katı maddeler, çözünmüş katılar ile suda asılı ve çökelebilir katıların tümüdür. Akış suyunda çözünmüş katılar, yaklaşık 2 mikron boyutunda gözenekli bir filtreden geçen kalsiyum, klorür, nitrat, fosfor, demir, kükürt ve diğer iyon partiküllerinden oluşmaktadır. Askıdaki katılar arasında, silt ve kil partikülleri, plankton, algler, ince organik döküntüler ve diğer partikül maddeler bulunmaktadır. Bunlar 2 mikronluk bir filtreden geçmeyen partiküllerdir.
Toplam çözünmüş katı maddelerin konsantrasyonu, suda yaşayan organizmaların hücrelerindeki su dengesini etkilmektedir. Su, daha yoğun yüksek katı madde konsantrasyonuna sahip hücrelere girme eğilimindedir. Bu nedenle saf su gibi çok düşük seviyede katı içeren bir organizma suda şişmeye başlar. İçeriğinden yüksek konsantrasyonda katı madde bulunan suya yerleştirilen bir organizma, hücrelerindeki su dışarı çıkma eğiliminde oldğu için küçülmeye başlar. Bu durumdan organizmanın uygun hücre yoğunluğunu koruma kabiliyeti etkilenmekte ve sudaki konumunu koruması güçleşmektedir.
Daha yüksek konsantrasyonlarda askıda katı madde, bunlara kolayca yapışan toksik maddeleri taşımaktadır. Özellikle sulamada pestisitlerin kullanıldığı durumlarda bu problem yaşanmaktadır.
Yüksek bir toplam katı madde konsantrasyonu, içme suyunu tatsız hale getirmektedir. Çok yüksek veya çok düşük toplam katı madde seviyeleri, atık su arıtma tesislerinin verimliliğini ve ham su kullanan endüstriyel süreçlerin işleyişini olumsuz etkilemektedir.
Toplam katı maddeler suyun berraklığını da etkilemektedir. Yüksek yoğunlukta katılar, ışığın sudan geçişini azaltmakta ve böylece sucul bitkiler tarafından yapılan fotosentez yavaşlamaktadır. Su daha hızlı ısınmakta ve bu ısıyı tutmaktadır. Böyle olunca daha düşük bir sıcaklık rejimine uyum sağlamış su yaşamı olumsuz etkilenmektedir.
Toplam katı madde kaynakları arasında endüstriyel deşarjlar, kanalizasyon, gübreler ve toprak erozyonu bulunmaktadır. Laboratuvar testlerinde toplam katılar, litre başına miligram (mg/L) cinsinden ifade edilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, toplam katı madde testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu