Siyanür, kağıt, tekstil ve plastik üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca fotoğrafçılıkta kullanılan kimyasallarda da siyanür bulunmaktadır. Siyanür tuzları metalürjide elektrokaplama, metal temizleme ve cevherden altın çıkarma yanı sıra kaplama akımlarından altın elde etmek için de kullanılmaktadır. Genel olarak kullanılan siyanürün sadece onda biri madencilik faaliyetlerinde olmaktadır.
Siyanür seviyeleri, gelişmiş laboratuvarlarda içme sularında ve atıksularda test edilmektedir. Siyanür kimyası oldukça karmaşıktır. Siyanür, klorlama ve ultraviyole gibi dezenfeksiyon yöntemleri sırasında su arıtma sürecinde bile üretilmektedir. Üstelik numunelerin elde edilmesi, taşınması ve korunması süreçleri de kendi içinde sorun yaratmaktadır. Bir ozon dezenfeksiyon yan ürünü olan formaldehit içeren numunelere sodyum hidroksit bileşiği ilave etmek, muhtemelen depolama sırasında siyanür oluşumuna neden olmaktadır.
Siyanür çeşitli formlarda bulunmaktadır. Serbest olabildiği gibi, diğer bileşikler ile güçlü veya zayıf komplekslerin bir parçası veya bunların bir karışımı olabilir. Genel olarak ölçülen siyanür türleri şunları içermektedir: toplam, kullanılabilir, klorlamaya yatkın, zayıf asit ayrışabilir ve serbest.
Siyanür içeren bileşikler çevrenin her yerinde bulunmaktadır. Hem doğal kaynaklardan hem de antropojenik kaynaklardan gelmektedir. Siyanür, tek başına alkali ile (bunlar basit siyanürlerdir) ve alkali ve diğer metallerle (bunlar kompleks siyanürlerdir) çeşitli kombinasyonlarda mevcut olmaktadır. Siyanürün sucul biyolojik ortamlar üzerindeki toksisitesi, bu komplekslerin ayrışma derecesi ile ilişkilidir.
Toplam siyanür, güçlü asidik koşullar altında geri akıtıldığında serbest siyanürü ayrıştıran ve serbest bırakan siyanürün inorganik kimyasal formlarının tümünün toplamını ifade etmektedir. Toplam siyanür, güçlü asit damıtma veya ultraviyole radyasyonu ve güçlü aside maruz kalma ve ardından serbest kalan serbest siyanür analizi yoluyla analitik olarak belirlenmektedir. Suda toplam siyanür, şu çözünmüş türleri içermektedir: serbest siyanür, zayıf metal siyanür kompleksleri ve güçlü metal siyanür kompleksleri. Bununla birlikte, altın, kobalt ve platin gibi bazı güçlü metal siyanür kompleksleri toplam siyanür analitik prosedürü sırasında tam olarak geri kazanılamaz. Toplam siyanür ayrıca bazen güçlü asitle ayrılabilen siyanür olarak da anılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, toplam siyanür testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu