Deniz yüzeyine yapılan ölçümler, okyanus sirkülasyonunu ve yerkürenin su döngüsünü anlamak için giderek daha önemli hale gelmektedir. Toprağın yüzey katmanlarında tutulan su miktarındaki değişiklikleri ve deniz suyunun en üst katmanındaki tuz konsantrasyonları sürekli izlenmektedir. Her ikisi de okyanuslar, atmosfer ve kara arasındaki sürekli su değişiminin bir sonucu olmaktadır.
Ookyanus yüzey tuzluluğundaki küçük değişiklikler, yani, çözünmüş tuzların konsantrasyonu, su döngüsü ve okyanus sirkülasyonu üzerinde dramatik etkilere sahiptir. Yerkürede binlerce yıldır süren bazı süreçler okyanusu tuzlu hale getirmiştir. Örneğin kayaların ayrışması, tuz a dahil olmak üzere mineralleri okyanusa taşımaktadır. Okyanus suyunun buharlaşması ve deniz buzu oluşumu okyanusun tuzluluğunu arttırmaktadır. Bunun yanı sıra bu tuzluluk arttıran faktörler, nehirlerden sürekli tatlı su girişi, yağmur ve kar yağışları ve buzun erimesi gibi tuzluluğu azaltan süreçlerle sürekli olarak dengelenmektedir.
Denizlerin neden tuzlu olduğunu anlamak için, suyun okyanusun fiziksel durumları arasında nasıl döndüğünü bilmek gerekmektedir. Bu döngünün unsurları sıvı, buhar ve buzdur. Sıvı olarak su, kayaları ve tortuları çözmekte ve yanardağlardan ve hidrotermal menfezlerden gelen emisyonlarla reaksiyona girer. Bu, okyanus havzalarımızda karmaşık bir mineral tuz çözeltisi oluşturur. Tersine, buhar ve buz gibi diğer durumlarda su ve tuz uyumsuzdur: su buharı ve buz esasen tuzsuzdur.
Küresel buharlaşmanın yüzde 86’sı ve küresel yağışların yüzde 78’i okyanuslar üzerinde meydana gelmektedir. Bu nedanle tatlı su girdisi ve çıktısının okyanus dinamikleri üzerinde etkisini anlamak için anahtar değişken, okyanus yüzey tuzluluğu olmaktadır. Okyanus yüzeyindeki tuzluluk izlenerek, deniz buzunun donması ve erimesi ve okyanuslar üzerinde buharlaşma ve yağış gibi su döngüsündeki değişiklikler takip edilmektedir.
Diğer taraftan tuzluluk, suda çözünmüş tuzların konsantrasyonunun ölçüsüdür ve suyun elektriksel iletkenliği test edilerek dolaylı yoldan ölçülmektedir. Tuzlu su, çözünmüş tuz içermeyen sudan daha fazla elektrik iletmektedir. Tatlı suda hemen hemen hiç çözünmüş tuz yoktur, ancak okyanus suyunun tuzluluk oranı binde 34-36 ppt arasındadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, tuzluluk testi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu