YaÄŸ ve gres, sularda, özellikle atıksularda bulunan katı yaÄŸları, sıvı yaÄŸları ve diÄŸer ilgili bileÅŸenleri içermektedir. Bu bileÅŸikler, arıtılmış atıksu boÅŸaltılmadan önce uzaklaÅŸtırılmazsa, yüzey sularındaki biyolojik yaÅŸamı etkilemektedir.
Katı ve sıvı yaÄŸlar, daha çok tereyağı, margarin ve bitkisel katı ve sıvı yaÄŸlarda evsel atık suya karışmaktadır. Bu yaÄŸlar aynı zamanda etlerde, tahıl tohumlarında, kabuklu yemiÅŸlerde ve bazı meyvalarda yaygın olarak bulunmaktadır. Katı ve sıvı yaÄŸların düÅŸük çözünürlüÄŸü, mikrobiyal bozunma oranlarını düÅŸürmektedir.
Gazyağı ve motor yaÄŸları, petrol ve kömür katranından elde edilmektedir ve genelde karbon ve hidrojen içermektedir. Bu yaÄŸlar, çeÅŸitli yollardan kanalizasyon sistemine ulaÅŸmaktadır. Mineral yaÄŸlar yüzeyleri yaÄŸlardan, sıvı yaÄŸlardan ve sabunlardan daha fazla kaplamakta ve partiküller biyolojik etkiye müdahale ederek bakım sorunlarına neden olmaktadır.
GeliÅŸmiÅŸ laboratuvarlarda yapılan testlerde sudaki toplam yaÄŸ ve gres miktarı ölçülmekte, aynı zamanda belli yaÄŸ ve gres kirletici maddesi de belirlenmektedir. Bu ÅŸekilde artan güvenliÄŸe, daha düÅŸük kurumsal riske ve önemli finansal faydalara katkı saÄŸlanmaktadır.
Sudaki yaÄŸ ve gresi ölçmede baÅŸvurulan ASTM D7066-04 standardı, Amerikan Test ve Malzeme KuruluÅŸu (ASTM) tarafından geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu standardın tam adı ÅŸu ÅŸekildedir: ASTM D7066-04 Klorotrifloroetilen dimer/trimer (S-316) geri kazanılabilir yaÄŸ ve gres ve polar olmayan malzemenin kızılötesi tayini ile standart test yöntemi. Bu test yöntemine göre önce numune asitleÅŸtirilmekte ve bir çözücü (S-316) ilave edilmektedir. Ä°ki dakika çalkalandıktan sonra çözücü, bir ayırma hunisi kullanılarak, numunenin altından alınmaktadır. Arkasından, kalan öz kızılötesi spektrometre veya analizör ile ölçmek için bir kuvars küvete yerleÅŸtirilmekte ve toplam yaÄŸ ve gres belirlenmektedir.
YaÄŸ ve gres konsantrasyon seviyelerini belirlemek için kullanılan bu yöntem, hızlı ve kolay bir saha analizi yöntemidir ve açık deniz petrol platformları, toprak iyileÅŸtirme sahaları ve endüstriyel atık su ölçümleri için önemlidir.
Yıllardır çok geniÅŸ bir yelpazede gerçekleÅŸtirdiÄŸi test, ölçüm, analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları ile her sektörden iÅŸletmelere destek olmaya çalışan kuruluÅŸumuz, eÄŸitimli ve uzman bir kadro ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, su ve atıksu, yaÄŸ ve gres testi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu