Bir tekstil ürününün antimikrobiyal işlemden geçirilmesi, iç giyim, ev tekstili, spor giyim, çadır ve sırt çantası gibi dış mekan ürünlerinde aranan bir özellik haline gelmiştir. Bazı tekstil ürünleri ve malzemeler, amaçlanan kullanımları için ya da ilave faydalar sağlamak için antimikrobiyal veya antifungal özellikler gerektirmektedir. Örneğin kokuyu önlemek için bakteri önleyici özelliklere sahip olan ayakkabılar gibi. Ya da spor giyeceklerinde olduğu gibi. Bu özellikler, tekstil malzemelerine teknik kaplama işlemleri uygulanarak kazandırılmaktadır ve mutlaka belli mikrobiyolojik testlerden geçirilmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda, uluslararası standartlara veya müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak çok çeşitli mikrobiyolojik testler yapılmakta ve ürünlerin yüzey etkinliği kontrol edilmektedir. Kapsamlı bir değerlendirme yapmak için, sektörde yaygın olarak kabul gören antibakteriyel ve antifungal değerlendirmeye yönelik test yöntemleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere antibakteriyal aktivite tayini ve antifungal aktivite başta olmak üzere çok sayıda mikrobiyolojik testler gerçekleştirilmektedir.
Bu testlerde genel olarak, Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renkçiler Birliği (AATCC) tarafından tasarlanan şu standartlara uyulmaktadır:
Bu arada mikrobiyolojik kontaminasyon, yetersiz çevre koşulları yüzünden depolama ve nakliye sırasında küf oluşumu gibi tedarik zinciri üzerindeki sorunların bir sonucu olabilir.
Özellikle endüstriyel kullanımda kumaşları mikrobiyal saldırılara karşı koruma ihtiyacı uzun süredir kabul edilmektedir. Mikroorganizmalar, yeyüzündeki hemen herşeye saldırmaya eğilimli oldukları için, tekstil ürünleri de bu saldırılara açıktır. Mikroorganizmalar toprakta, suda ve havada, kısaca her yerde bulunmaktadır ve büyümeleri için beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Mikroorganizmaların büyümesi için mevcut alt tabakaya bağlı olarak, malzemenin dayanıklılığı değişmektedir. Mikroorganizmalar, saldırıya açık olan herhangi bir malzemenin bozulmasında çok etkili olmaktadır. Düzenli kullanılan ve vücut ile temas eden bir tekstil ürünü, mikroorganizmaların saldırısına çok yatkındır. Çünkü terleme sırasında vücutta bulunan organizmalar kumaşa veya malzemeye aktarılmaktadır. Tekstil malzemesi eğer mikroorganizmaların saldırısına karşı dirençli değilse, o zaman fiziksel özelliklerinde değişmeler ve bozulmalar başlamaktadır.
Laboratuvar test hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen başlıca tekstil analizleri (mikrobiyoloji testleri) şunlardır:
Kuruluşumuz tarafından çeşitli sektörlerdeki işletmeler için, laboratuvar test hizmetleri çerçevesinde, yukarıda sayılanlar dışında çok çeşitli tekstil analizleri (mikrobiyoloji testleri) gerçekleştirilmektedir.
Yüksek hijyen standartları, markanızın itibarını artırır. Sağlıklı ve güvenilir ürünler sunmak, yeni müşteriler çekmek için kritik bir unsurdur.
Mikrobiyoloji testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Zararlı mikroorganizmaların kontrolü, müşterilere sağlıklı ve hijyenik ürünler sunma imkanı sağlar. Bu da müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkiler.
Global hijyen standartlarına uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar. Bu, yeni iş fırsatları yaratır.
Etkili mikrobiyoloji test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve uzun vadede maliyetleri düşürerek kârlılığı artırır.
Mikrobiyoloji testleri, potansiyel sağlık risklerini önceden belirleyerek olumsuz durumları engeller. Bu, müşteri şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu