EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması

İngiliz Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından geliştirilen BS EN 13773 standardında, tekstil ürünleri yanma özellikleri çerçevesinde, perdeler sınıflandırma şeması açıklanmaktadır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 13773 Tekstil ve tekstil mamulleri - Yanma özellikleri - Perdeler - Sınıflandırma şeması.

Son yıllarda alev koruması gerektiren birçok alanda yanıcı liflerden dokunan kumaşların kullanılmasına özen gösterilmektedir. Bu nedenle tekstil sektöründe alev geciktirici kumaşların üretilmesine ağırlık verilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların amacı yanmayı önlemektir. Ama bu yapılırken tekstil ürünlerinin insan hareketlerini sınırlamaması, hafif, rahat ve kompakt etkilerinin güçlü olması, tekrar tekrar yıkama, kurutma ve kuru temizlemeye dayanıklı olması, uzun ömürlü ve çevre dostu olması gerekmektedir.

Bu özelliklere dayanan tekstil ürünlerinin yanma özellikleri belirlenirken, perdeler için BS 5867-2 standardına dayanan bir dizi test yöntemleri uygulanarak performans seviyeleri belirlenmektedir. Bu standart, perde yapımında kullanılacak kumaşları üç seviyede açıklamaktadır. A seviyesindeki kumaşlar için gereklilikler biraz zordur. C seviyesindeki kumaşlar içinse daha zordur.

EN 13773 standardı kısaca, perdeler için tasarlanmış alev geciktirici standarttır ve üç farklı testten oluşmaktadır:

  • EN 1101 standardı (Tekstiller ve tekstil mamulleri - Yanma özelliği - Salon perdeleri ve perdeler - Düşey konumdaki deney numunelerinin tutuşabilirliğinin tayini için ayrıntılı metot, küçük alev)
  • EN 13772 standardına göre test, sadece EN 1101 test yönteminde ateşleme olmadığında yapılmaktadır.
  • EN 1102 standardı (Tekstiller ve tekstil ürünleri - Yanma özelliği - Salon perdeleri ve perdeler - Düşey konumdaki deney numunelerinin alev yayılması tayini için ayrıntılı metot). Bu test sadece EN 1101 testi sırasında tutuşma varsa yapılmaktadır.

Bu testler tamamlandıkan sonra perdelik kumaş EN 13773 standardına uygun şekilde Sınıf 1’den Sınıf 5’e kadar sınıflandırılmaktadır. Sınıf 1, en üstün alev geciktirici koruma sınıfıdır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, tekstil ürünleri yanma özellikleri, perdeler sınıflandırma şeması hizmetleri de vermektedir.

 

Birincil ve İkincil Tutuşturma Kaynakları İle Yatakların Tutuşabilirliği Test Metodu Askeri Amaçla Kullanılan Branda Bezi Testi BS 4790 Standardına Göre Test Edilen Tekstil Zemin Kaplamalarının Sınıflandırma ve Değerlendirilmesi Çocuk Yatak Kıyafetleri Yanma Davranışı Testi Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi Düşey Konumdaki Deney Numunelerinin Alev Yayılma ve Tutuşma Özelliklerinin Ölçülmesi Gece Giysilerinin Yanma Davranışı Testi Giysi ve Giysilik Kumaşlarda Yanma Testi Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Tarım ve Ormancılıkta Kullanılan Makina ve Traktörlerde İç Malzemeler Yanma Davranışı Testi Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyeceklerde Sınırlı Alev Sıçraması Testi Döşeme İle Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Oturma Yerleri İçin Döşenmiş Kompozitlerin Alev Kaynakları İle Tutuşabilirliği Testi Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Perdelik Kumaşlar, Drapeler ve Pencere Storları İçin Yanma Gereklilikleri Testi Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Salon Perdeleri ve Perdeler Yanma Özelliği Testi Hazır Giyim Kumaşlarının Yanma Özelliği Testi Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yer Döşemelerinin Yanma Karakteri, Çevre Sıcaklığında Tablet Testi Zemin Kaplamalarında Küçük Bir Tutuşma Kaynağı Etkilerinin Tespit Edilmesi (Sıcak Metal Somun Metodu) Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yataklar, Divanlar ve Yatak Bazalarının Tutuşma Dayanımı İçin Şartname Yatay Konumdaki Kenarlardan Tutuşturulan Numunelerden Alev Yayılma Özelliği Testi

Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yararları


Güvenilirlik Artışı

Yanmazlık testleri, ürünlerin güvenlik özelliklerinin doğruluğunu onaylayarak güvenilirliğini artırır.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.

Süreç İyileştirmesi

Yanmazlık testleri, üretim süreçlerinde güvenlik standartlarına uygunluğun sürekli olarak izlenmesini sağlar.

Marka Değerini Artırır

Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.

Rekabet Avantajı Sunar

Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.

Standartların Belirlenmesi

Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu