Termal şok, ısı akısı ve bileşen sıcaklık gradyanı aniden değiştiğinde bileşenin aniden değişen termal gerilimlere ve büyük gerilimlere maruz kaldığı süreci ifade eder. Termal şok, hızlı bileşen sıcaklığı değişiminin bir sonucu olarak çatlaklara neden olur.
Sıcaklık döngüsü testi, termal katsayıların uyumsuzluğundan kaynaklanan arıza modlarına odaklanarak bir ürünü aşırı sıcaklıklarda strese sokmak için kullanılır. Ancak termal şok testinin amacı, çok hızlı sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan arıza modlarını hızlandırmaktır. Bu koşulların örnekleri arasında elle veya dalga lehimleme, güç yarı iletkenlerinin kendiliğinden ısınması veya optik cihazların açılması yer alır.
Genel olarak kullanılan iki termal şok testi vardır: sıvıdan sıvıya ve havadan havaya. Sıvıdan sıvıya termal şok testi, iletim kullanımına bağlı olarak hızlı bir şekilde indüklenen termal değişim oranı nedeniyle en şiddetli olanıdır. Termal şok genellikle 15 döngü ve minimum 2 dakikalık bekleme süresi için belirtilir.
Genelde gelişmiş laboratuvarlarda hem sıcak hem de soğuk tanklarda eksi 97 ila artı 175 derece aralığa sahip bir çözüm kullanılır. Test edilen parçaların bulunduğu sepet, bir tanktan diğerine sekiz saniyede geçiş yapar. Belirtilen çevrim sayısından sonra otomatik olarak yükleme / boşaltma konumuna döner.
Havadan havaya termal şok testi, sıvıya batırılamayan parçalar için veya daha yavaş değişim oranlarının uygun olduğu durumlarda kullanılır. Havadan havaya test, sıcaklık döngüsünü konveksiyonla değiştirir, bu, çok daha yavaş bir ısı değişim sürecidir.
Her iki termal şok test prosedüründe de geçiş süreleri (sıcak-soğuk ve soğuk-sıcak) genellikle aynıdır (genelde 10 saniyeden az).
Bu testlerde dikkate alınan standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında çevresel testler kapsamında termal şok testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu