EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Termal Şok Testi

Termal şok, sıcaklıktaki hızlı bir değişiklik ile karakterize edilen ve test edilen ekipman üzerinde geçici bir mekanik yüke neden olan bir test yöntemidir. Yük, sıcaklık değişiminden dolayı ekipmanın farklı bölümlerinin diferansiyel genleşmesinden kaynaklanır. Bu diferansiyel genişleme stresten ziyade gerinim açısından anlaşılabilir. Gerinim malzemenin çekme mukavemetini aştığında çatlakların oluşmasına ve sonuçta yapısal arızaya neden olabilir.

Malzemenin ısıl iletkenliğini arttırarak, malzemenin termal genleşme katsayısının düşürerek, malzemenin mukavemetini arttırarak, temperli cam gibi malzemeye basınç gerilimi kazandırılarak ya da malzemenin Young modülü azaltılarak termal şoku önlemek mümkündür. Kısaca termal şok, sıcaklıkta ani değişikliklere uğrayan bir malzemede çatlamaya ve sonunda arızaya neden olabilecek iç gerilimler ve gerinimler oluştuğunda meydana gelir.

Termal şok (stres), malzemeler üzerinde aşırı termal gradyanlara yol açar ve bu da aşırı gerilimlere neden olur. Bu gerilimler, bir malzemeyi birbirinden ayırma eğiliminde olan zıt yönlerde etki eden kuvvetlerden kaynaklanan gerilim olan çekme gerilimi ve bir malzemeyi birlikte itme eğiliminde olan zıt yönlerde etki eden kuvvetlerden kaynaklanan gerilim olan sıkıştırma geriliminden oluşur. Doğası gereği döngüsel olan bu gerilimler, malzemelerin yorulma hasarına yol açar.

Termal şok, tek biçimli bir malzemenin eşit olmayan şekilde ısıtılması veya soğutulması veya düzgün olmayan malzemelerin eşit şekilde ısıtılması yüzünden oluşur. Malzemenin sıcaklığı arttığında, moleküllerin artan aktivitesi onların sınırlara karşı baskı yapmasına neden olur ve böylece termal gerilimler oluşur.

Örneğin herhangi bir endüstriyel buhar kazanı için en kötü senaryolardan biri termal şok olarak adlandırılan durumdur. Bu durum kazanın içinden kaynaklanan ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir güvenlik sorununa işaret eder. Sıcak kazana soğuk su girdiğinde termal şok meydana gelir. Kazan tam güçte çalışırken, içi kaynayan su ile doludur, dolayısıyla aniden soğuk suyun girmesi, kazanda bulunan sıcak su ile ciddi bir reaksiyona neden olur. Bu potansiyel olarak güçlü reaksiyona termal şok denir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında çevre testleri kapsamında termal şok testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Termal Şok Testi Tuz Püskürtme Testi Soğuk ve Kuru Isı Testleri Nemli Isı (Döngüsel) Testi Toz Testi Giriş Koruması Testi (IP Testi) Termal Yaşlandırma Testi Nem Şartlandırma IS 9000-8 Elektronik ve Elektrikli Öğeler İçin Temel Çevresel Test Prosedürleri - Bölüm 8: Titreşim (Sinüzoidal) Testi MIL-STD-810H Çevre Mühendisliği Hususları ve Laboratuvar Testleri JSS 55555 Antifungal Test - Elektronik ASTM B117-19 Tuz Püskürtme (Sis) Aparatının Çalıştırılmasına İlişkin Standart Uygulama ISO 9227 Yapay Atmosferlerde Korozyon Testleri - Tuz Püskürtme Testleri DIN 50021 Farklı Sodyum Klorür Çözeltileriyle Püskürtme Testleri QM 333 Telekomünikasyon Cihazlarının Çevresel Test Standardı JIS Z2371 Nötr Tuz Püskürtme Testi Yöntemleri ISO 16750-3 Karayolu Araçları - Çevresel Koşullar ve Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar İçin Testler - Bölüm 3: Mekanik Yükler ISO 16750-4 Karayolu Taşıtları - Çevresel Koşullar ve Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar İçin Testler - Bölüm 4: İklimsel Yükler JIS D0203 Otomobil Parçaları İçin Nem, Yağmur ve Püskürtme Testi Yöntemi ASTM G154-23 Malzemelerin Maruz Kalması İçin Floresan Ultraviyole (UV) Lamba Aparatının Çalıştırılmasına İlişkin Standart Uygulama ISO 4892-3 Plastikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar ISO 16474-3 Boyalar ve Vernikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar DIN 75220 Güneş Enerjisi Simülasyon Sistemlerinde Araç Bileşenlerinin Eskitilmesi DIN 67530 Boya Kaplamaların ve Plastiklerin Düz Yüzeylerinin Parlaklık Değerlendirmesi İçin Bir Araç Olarak Reflektometre FORD FLTM BO 116-01 İç Hava Şartlarına Dayanıklılık ve FORD FLTM BO 116-03 İç Döşeme Sisleme Özellikleri Testleri

Termal Şok Testi Yararları


Müşteri Memnuniyeti Artar

Çevre dostu ve sürdürülebilir ürünler, müşterilerin güvenini kazanır, bu da müşteri memnuniyetini artırır.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Çevre dostu testlerle uluslararası sertifikaların alınması, markanın global pazarda tanınırlığını artırır.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Çevresel sorumluluk bilinci, çalışanların işletmeye olan bağlılıklarını artırır ve motivasyonlarını yükseltir.

Sürdürülebilirlik Sağlar

Çevre testleri, çevresel sürdürülebilirliği destekler ve kaynakların verimli kullanılmasına yardımcı olur.

Hukuki Uyum Sağlar

Çevre testleri, yerel ve uluslararası çevre mevzuatlarına uyumu garanti eder ve hukuki sorunları engeller.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Çevre testlerinin uygulanması, enerji tasarrufu ve kaynakların etkin kullanımı ile verimliliği artırır, maliyetleri azaltır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu