Gerçek malzemelerin termal ve mekanik yükleme altındaki davranışı, koşullu olarak dört gruba ayrılan bir dizi fiziksel özellik ile tanımlanır.
Malzemelerin termo-mekanik özellikleri, iç durumlarını, örneğin sıcaklık ve deformasyonları ve yapılarını, örneğin gözeneklilik veya geçirgenlik özelliklerini karakterize eden çok çeşitli parametrelerde malzeme davranışının tespit etmek için incelenir.
Bir malzemenin durum parametrelerindeki ve yapısal özelliklerindeki değişiklikler, enerji alışverişi ve malzemenin çevre ile mekanik etkileşiminden kaynaklanır. Birçok pratik uygulama için incelenmesi gereken malzemelerin termo-mekanik özellikleri, ısı kapasitesi, ısıl iletkenlik, reolojik özellikler, ısıl genleşme, mukavemet, kırılma, donma noktası, gizli ısı, ısıl dayanıklılık, sertlik, aşınma direncidir.
Isı kapasitesi ve ısıl iletkenlik, malzemelerde ısı transferini karakterize eden ana özelliklerdir. Isı kapasitesi, malzemenin ısıtma altında ısı enerjisini absorbe etme ve soğutma altında ısı enerjisi yayma özelliğini karakterize eder. Termal iletkenlik, malzemenin belirli sıcaklık gradyanı altında ısı enerjisini iletme kapasitesini karakterize eder. Özgül ısı kapasitesi ve ısıl iletkenlik, bir malzemenin birim kütlesi ve birim hacmi ile ilişkili olduğundan, yoğunluk aynı zamanda iletken ısı transferini tanımlayan denklemin içine de girer.
Malzemelerin reolojik özellikleri, malzemelerin iç gerilmeleri ile deformasyonları veya gerinimleri arasındaki ilişkileri tanımlar. En çok bilinen reolojik özellikler esneklik, viskozite ve plastisitedir. Temel olarak esneklik, gerilimlerin gerinimlerle orantılı olduğunu ve elastik gerilimlerin gerilim uzayındaki kapalı çevrim üzerindeki çalışmasının sıfıra eşit olduğunu varsayar.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında polimer testleri kapsamında, termo-mekanik özellikler testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Malzeme dayanıklılığı ve performans testleri, kalite yönetim sistemlerinin güçlenmesine katkı sağlar.
Malzeme dayanıklılık testleri, olası arıza ve sistem hatalarını en aza indirir.
Dayanıklı malzemeler, bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu, yasal uyumu sağlar.
Sağlam malzemelerle üretilen makineler, çalışanların güvenliğini ve motivasyonunu artırır.
Ürünlerin dayanıklılık testleri, sektörün kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu