Devreye alma aşaması, sahada önemli kararların alınmasını içerir. Risk alma, kabul edilen sapmalar, mali kontrol ve tesisteki değişikliklerle ilgili olduğu için bu aşamada önemli zorluklar ve ayrıntılar vardır. Devreye alma, personeli, tesisleri ve malzemeler için tehlike yaratan yüksek riskli bir girişimdir. Devreye almada yer alan mühendislerin ve uzmanların sorumluluk ve yetkileri açık olmalıdır. Birçok tesis için, tasarım ve kurulumun ilk aşamalarında önemli ölçüde zaman kaybedilirken, tesisin çıktısı mutlak bir son teslim tarihine bağlıdır. Bu durumda, kurulum aceleye gelir, aşırı işgücü birikimi nedeniyle denetim gerilir ve tesisin bir kısmı henüz tamamlanmışken devreye alma gerçekleşebilir. Bu is iyi sonuç vermez.
Birçok ekipman ve makine, ünite veya tesis ilk çalıştırıldığı zaman başlangıçta tasarlanan çalışma koşullarına tabi tutulur. Bu sırada ekipmanın, bileşenlerin veya tesisin arızalanması, operatör üzerinde ağır baskıya neden olabilir ve bu nedenle bileşenlerin, tasarlanmış çalışma koşullarına tabi tutulması önerilir.
Herhangi bir makine veya ekipman için, devreye alma için belirli bir yedek parça seti gereklidir. Bu aşama için bol miktarda yedek parça sağlanmalıdır, böylece yedek parça veya alet eksikliği nedeniyle devreye alma gecikmez. Yetersiz ekipmanın hızla bozulması ve tasarımdaki eksiklikler nedeniyle ekipman üzerindeki anormal yükler ve birçok farklı nedenden dolayı hatalı çalışma yüzünden aşlatma sırasında yedek parça tüketimi genellikle anormal derecede yüksektir.
Devreye alma sırasında ekipman ve makinelerin kalibrasyon ve bakımlarının yapılması da aynı derecede önemlidir. Ekipman, spesifikasyonlara uygun şekilde çalıştığından emin olmak için kalibre edilir. Yeni devreye alınan tesisler, cihazların uygun olmayan koordinasyonu ve kalibrasyonu ve tasarım hataları gibi nedenlerle birçok gereksiz kesinti yaşar.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen endüstriyel gözetim hizmetleri arasında, tesis içi ve operasyonel destek kapsamında, devreye alma ekipman kalibrasyon ve bakımı hizmetleri de bulunmaktadır.
Sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesi, çevresel etkiyi azaltır ve işletmeye çevre dostu imaj kazandırır.
Sürekli yapılan değerlendirme ve analizler, üretim süreçlerinin daha verimli ve güvenli hale gelmesini sağlar.
Yüksek kaliteye sahip ürünler, tüketicilerin güvenini kazandırır ve onları işletmeye sadık hale getirir.
Çevreye duyarlı üretim süreçlerinin teşvik edilmesi, işletmenin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olur.
Üretim süreçlerinde kalite kontrollerinin düzenli olarak yapılması, ürünlerin yüksek standartlarda olmasını sağlar.
Ürünlerin ve üretim süreçlerinin yasal düzenlemelere uygun olması, işletmenin yasal risklerini ortadan kaldırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu