Bakteriyostatik aktivite, bir biyositin bakterilerin büyümesini önlediği yani onları büyümenin sabit aşamasında tuttuğu anlamına gelir, bakterisidal aktivite ise bakterileri öldürdüğü anlamına gelir. Kısaca biri sadece bakterilerin büyümesini engelleyen diğeri ise bakterileri öldüren aktivitelerdir. Ancak genelde bakterisidal ajanlar testten sonraki 18-24 saat içinde her organizmayı öldürmede başarısız olurken, bakteriostatik olarak adlandırılan ajanların çoğu ortamdaki bazı bakterileri öldürür.
Bir antibakteriyel maddenin bakterisidal veya bakteriyostatik olup olmadığına ilişkin in vitro mikrobiyolojik belirleme, büyüme koşullarından, bakteri yoğunluğundan, test süresinden ve bakteri sayısındaki azalmanın boyutundan etkilenir.
Antibakteriyel maddelerin farklı izolatlara karşı bakterisidal aktivitesini tespit etmek amacı ile kullanılan çeşitli in vitro mikrobiyolojik teknikler arasında, minimum bakterisidal konsantrasyon, zaman-öldürme eğrisi ve serum bakterisidal titresi yer alır. Her teknik yararlı bilgiler sağlar, ancak bu tekniklerin klinik değerleri teknik problemler ve pratik yorumlamadaki zorluklar nedeniyle sınırlıdır.
Kısaca bakterisidal aktivite, bakterileri öldürme kapasitesine sahiptir. Bakterisidal kapasite, biyositin konsantrasyonuna ve maruz kalma süresine bağlıdır. Minimum inhibitör konsantrasyonu, bakteriyostatik aktiviteye ulaşmak için gereken minimum konsantrasyondur. Minimum bakterisidal konsantrasyon, belirli koşullar altında 18 veya 24 saat gibi sabit bir süre boyunca bir bakteriyi öldürmek için gereken en düşük antibakteriyel madde konsantrasyonudur. Bakterisidal aktivite genellikle, 20-24 saat olan belirli bir inkübasyon süresinde, inokulum yoğunluğuna göre canlı koloni oluşturan birimlerin sayısında yüzde 99,9 oranında bir azalma olarak tanımlanır.
Bakterisidal veya bakterisit maddeler, bakterileri öldüren maddelerdir ve bakterisit dezenfektanlar, antiseptikler ve antibiyotikler olarak sınıflandırılır. Bakterisidal, bakterisit etkisi olan demektir. Bakterisit ise bakteri öldüren kimyasal maddelerin genel ismidir.
Biyosidal olarak kullanılan dezenfektanların antimikrobiyal özellik taşımaları çok önemlidir. Bir dezenfektanın bu özelliğe sahip olması için hem bakterisidal hem de fungisidal aktivite göstermesi gerekmektedir. Bu iki özelliği taşımayan bir ürünün biyosidal olarak, yani dezenfektan olarak etki göstermesi beklenemez.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen biyosidal test hizmetleri arasında, bakterisidal aktivitenin değerlendirilmesi hizmetleri de bulunmaktadır.
Biyosidal testler, doğru kullanıcı kitlesine hitap eden ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Testler, ürünlerin doğru şekilde formüle edilmesini sağlar, böylece verimlilik artar ve maliyetler düşer.
Güvenli ve etkili biyosidal ürünlerin geliştirilmesi, çalışanların işine olan güvenini artırır.
Biyosidal testler, potansiyel sağlık ve çevre risklerini belirleyerek bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
Yasal düzenlemelere uygun biyosidal testler, ürünlerin hukuki uyumunu sağlar.
Uluslararası standartlara uygun biyosidal testler, ürünlerin global pazarda kabul görmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu