pH değeri, 1,0 ile 14,0 arasında bir ölçekte belirlenen ve suyun hidrojen iyonu konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Suyun pH değeri ne kadar düşükse su o kadar asidiktir. Buna karşılık bu değer ne kadar yüksek olursa, su o kadar bazik veya alkalidir.
pH değeri, sudaki birçok kimyasal ve biyolojik süreci etkiler ve farklı organizmalar, içinde geliştikleri farklı pH değerlerine sahiptir. Suda yaşayan canlıların çoğu 6,5-8,0 pH aralığını tercih eder. Bunun dışındaki pH değerleri, çoğu organizmanın fizyolojik sistemini zorlar ve üremeyi azaltır. Ayrıca düşük pH değeri, ağır metaller gibi toksik elementlerin ve bileşiklerin hareketli hale gelmesine ve suda yaşayan bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılabilir hale gelmesine izin verir. Bu da sudaki yaşam için, özellikle hassas türler için toksik olan koşullar üretir.
Asitlikteki değişiklikler asit yağmuru veya kar erimesinden kaynaklanan asit şoku gibi atmosferik birikimden, çevredeki kayalardan ve atık su deşarjlarından kaynaklanır. pH değeri 7,0’ın altında olan su asidiktir.
Alkalinite, suyun tamponlama kapasitesinin veya asitleri nötrleştirme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Sudaki bikarbonatlar, karbonatlar ve hidroksitler gibi alkali bileşikler pH değerinin artmasına neden olur ve suyun asitliğini düşürür. Alkalinitenin ölçülmesi, suyun yağış veya kar erimesinden kaynaklanan asidik kirliliği nötrleştirme yeteneğini belirlemek için önemlidir. Alkalinite kayalardan ve topraktan, tuzlardan, bazı bitki faaliyetlerinden ve bazı endüstriyel atık su deşarjlarından gelir. Toplam alkalilik, bir su numunesi toplanarak ve numuneyi 4,2 pH değerine getirmek için gereken asit miktarı belirlenerek hesaplanır.
Basitçe ifade edilecek olursa pH değeri, asit protonlarının konsantrasyonudur. Öte yandan, bir çözeltinin alkalinitesi, asitleri nötrleştirme yeteneğidir. Alkalinite, moleküllerine asit protonları katan ve böylece pH değerini düşürebilecek serbest asit olarak bulunmayan iyonlardan oluşur. Bu, tamponlama olarak bilinir. Alkalinite esas olarak karbonat, bikarbonat, fosfat, borat, ortosilikat, sülfitler ve organik asitlerden oluşur.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen biyosidal test hizmetleri arasında, pH değeri, asitlik ve alkalinite testleri de bulunmaktadır.
Etkili biyosidal ürünler, piyasada rakiplerden öne çıkarak rekabet avantajı sağlar.
Uluslararası standartlara uygun biyosidal testler, ürünlerin global pazarda kabul görmesini sağlar.
Testler, ürünlerin doğru şekilde formüle edilmesini sağlar, böylece verimlilik artar ve maliyetler düşer.
Güvenli ve etkili biyosidal ürünlerin geliştirilmesi, çalışanların işine olan güvenini artırır.
Yasal düzenlemelere uygun biyosidal testler, ürünlerin hukuki uyumunu sağlar.
Biyosidal testler, doğru kullanıcı kitlesine hitap eden ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu