Ftalatlar, parfümler, losyonlar ve birçok kozmetikte kalıcı koku ve renk sağlaması için kullanılan bileşiklerdir. Bu bileşikler ürün içerisinde kolayca çözünürler ve ürünün kullanılması ile birlikte cilt üzerinden vücuda emilimi gerçekleşir. Böylelikle insanlar ftalatın zararlı etkenlerine maruz kalmaktadır. Ftalat bileşiğinin insanlarda kansere neden olduğu, gelişim sisteminde sorun yarattığı ve üreme sistemine zarar verdiği bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur.
Dibutil ftalat, esas olarak tırnak ürünlerinde boyalar için bir çözücü ve ojelerin kırılgan hale gelmesini önleyen bir plastikleştirici olarak ve genelde yüzde 10’dan daha düşük konsantrasyonlarda kullanılmaktadır. Ancak tüketicilere güvenilir ürünler sunmak için bu tehlikeli maddelerin analizlerini yapmak önemlidir.
2000’li yıllardan itibaren oje üreten firmalar, yaygın olarak duyurulan üç toksik kimyasal olan toluen, formaldehit ve dibutil ftalat bileşenlerini aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya başlamıştır.
Toluen, pürüzsüz bir uygulama ve bitiş oluşturmak için kullanılan oje bileşenidir. Tatlı, keskin bir kokusu vardır ve çoğu geleneksel oje çıkarıcıda da bulunur. Ancak buharı oldukça zehirlidir. Çalışmalar, toluene maruz kalmanın nörolojik hasara, beyin fonksiyonlarında azalmaya, solunum bozukluğuna, işitme kaybına ve mide bulantısına neden olduğunu göstermiştir.
Formaldehit, ojeleri sertleştirmek ve güçlendirmek için kullanılır, ayrıca bakteri üremesine karşı koruyan bir koruyucu görevi görür. Formaldehit vücut tarafından da doğal olarak son derecede küçük miktarlarda üretilir. Bu düşük seviyede formaldehit tehlikeli değildir. Bununla birlikte, havada veya ciltte daha yüksek dozlarda formaldehite maruz kalmak boğaz, burun ve kan kanserine neden olabilir. Tekrarlanan maruz kalma, akciğerlerde sıvı birikmesine neden olabilir ve hamile kadınlarda anormal fetal gelişime neden olabilir. Avrupa Birliği, formaldehitin kişisel bakım ürünlerinde yalnızca sınırlı kullanımına izin verirken, bazı ülkeler bunu tamamen yasaklamıştır.
Dibutil ftalat, ufalanmayı en aza indirmek için ojede kullanılır. Ftalatlar endokrin bozucular olarak sınıflandırılır ve vücutta bulunan östrojen hormonunu taklit eder. Erkek fetüslerin hormonal gelişimini bozdukları ve organ hasarına neden oldukları kanıtlanmıştır. Avrupa Birliği, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde bu bileşiği yasaklamıştır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, tırnak ürünleri (oje, parlatıcı, losyon, jel, solüsyon) için dietil ftalat, dibutil ftalat ve formaldehit testi de bulunmaktadır.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Uygun testlerle ürünlerin etkisi ve güvenliği önceden garanti edilerek maliyetler optimize edilir ve kârlılık artar.
Kozmetik testleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu sağlar ve kaliteyi artırır.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu