Son yıllarda tekstil ürünlerinin toksikolojik ve ekotoksikolojik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar artmaktadır. Tekstil ürünlerinin insan cildi ile etkileşimi göz önüne alındığında, üretimde kullanılan kimyasal maddelerin içeriği, insanlarda alerjenik ve toksik etkilere neden olmakta ve tüketiciler için sağlık riskleri oluşturmaktadır. Bunların arasında kanserojen aminler, toksik ağır metaller, pentaklorofenol ve boyalarda bulunan serbest formaldehid bulunmaktadır. Ağır metaller genel olarak boyama ve baskı gibi tekstil işlemlerinde kullanılmaktadır. Özellikle yün ve naylon üzerinde hızlı siyah boyama, krom bazlı boya kullanılarak yapılmaktadır.
Farklı tekstil malzemelerinin metal içeriğinin belirlenmesi, sadece çalışanların güvenliği için değil, tüketiciler için de çok önemli bir konudur.
Ağır metallerin insan sağlığı üzerindeki toksik etkileri çok iyi bilinmektedir. Metabolizmaya verdiği zararlar, organlara verilen zararlar, kalp rahatsızlıkları, sinir sistemi bozuklukları ve alerji bunların başında gelmektedir. Ağır metallerin vücut dokularında birikmesi ve enzimlere bağlanması, tümörler ve mutasyonların gelişmesine ve hücrelerin doğru çalışmasına zarar vermektedir.
Buna rağmen tekstil sektöründe metallerin ve metal kompleks boyaların kullanımı yasaklanmamıştır. Çünkü aksi halde turkuaz, parlak yeşil, mor, mavi veya lacivert tonları kaybolacaktır. Yine de tekstildeki ağır metal varlığı, ulusal veya uluslararası standartlar, gönüllü çevre etiketleri ve tekstil ürünlerine özgü kalite kriterleri ile sınırlandırılmaya çalışılmaktadır. Kalite kriterleri hem ekolojiktir hem de ürün performansına dayanmaktadır. Keza gönüllü çevre etiketleri, tüketicilerin güvenliğini korumak için tasarlanmıştır. Tasarlanan çeşitli standart gerekliliklerine göre ürünler pH değeri, formaldehid, aromatik aminler salan veya cilde alerji yapan boyalar, ekstrakte edilebilir ağır metaller, pentaklorofenol ve pestisitler için kontrol edilmektedir.
Tekstil sektörü, çok miktarda kimyasal maddeye ihtiyaç duyması yüzünden, çevre kirliliği açısından suçlanan bir sektördür. Tekstil sektöründe boyadan transfer maddelerine kadar iki binin üzerinde farklı kimyasal kullanılmaktadır. Boyarmaddelerin sentezinde katalizör olarak kullanılan antimon, bakır ve krom kalıntıları, boyada kalmaktadır. Bazı reaktif boyalar, bakır, nikel, kobalt ve krom gibi metal kompleksleri içermektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, toksik ağır metaller test hizmetleri de vermektedir.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu