Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içerdiği toplam bakteri sayısı, ürün güvenliği açısından önemli bir göstergedir. Bakteriler, virüsler, mayalar ve küfler bu ürünlerin formülasyonunu zamanla bozmakta ve insan sağlığı için risk teşkil etmektedir.
Toplam bakteri sayısı, bir numunede kaç mikroorganizmanın bulunduğunu ifade eder ve bunun takip edilmesi gerekir.
Gelişmiş laboratuvarlarda toplam bakteri sayımı yapılırken genelde şu standartlar dikkate alınır: ISO 21149:2006, USP 61 ve EUP 2.6.12.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen “ISO 21149:2017 Kozmetik - Mikrobiyoloji - Aerobik mezofilik bakterilerin sayımı ve saptanması” başlıklı standartta, kozmetik ürünlerde bulunan aerobik mezofilik bakterilerin sayımı ve tespiti için genel yönergeler açıklanmaktadır. Bu standart şu iki yöntemi içermektedir:
Bu standardın kapsamında giren çok çeşitli kozmetik ürünler bulunmaktadır ve bu yöntem bazı ürünlerde, örneğin suyla karışmayan bazı ürünlerde her ayrıntıda uygun olmamaktadır. Eğer eşdeğerlikleri gösterilebiliyor veya yöntemin başka bir şekilde uygun olduğu kanıtlanıyorsa, bu standartta açıklanan testlerin yerine başka yöntemler kullanılabilir.
Gerekirse, sayılan veya tespit edilen mikroorganizmalar, bu standartta atıfta bulunulan standartlarda açıklanan uygun tanımlama testleri kullanılarak tanımlanabilir.
Tüketiciler için ürün kalitesini ve güvenliğini sağlamak amacıyla, bu standardın geçerli olduğu kozmetik ürün tiplerini belirlemek için, uygun bir mikrobiyolojik risk analizi yapılması önerilmektedir. Düşük mikrobiyolojik risk arz ettiği düşünülen ürünler, düşük su aktivitesine sahip ürünleri, hidro-alkolik ürünleri, aşırı pH değerleri ve benzerlerini içerir.
Amerikan Farmakopesi tarafından yayınlanan “USP 61 Mikrobiyal sayım testi” standardında, steril olmayan ürünler olarak sınıflandırılan kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, ilaç ve diğer ürünler mikroorganizmalardan tamamen arınmış olmadığı için, bu organizmaların az mı yoksa çok mu bulunduğunu anlamaya yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Avrupa Birliği Farmakopesi tarafından yayınlanan “EUP 2.6.12 Steril olmayan ürünlerin mikrobiyolojik muayenesi - Mikrobiyal sayım testleri” standardında ise, kozmetik ürünlerde toplam yaşayabilir aerobik sayısını belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, toplam bakteri sayımı hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenli ve etkili ürünler, hedef kitlenin beklentilerini karşılayarak doğru kitleye ulaşmayı sağlar.
Uygun testlerle ürünlerin etkisi ve güvenliği önceden garanti edilerek maliyetler optimize edilir ve kârlılık artar.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Kozmetik testleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu sağlar ve kaliteyi artırır.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu