EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Toprak Direnci Ölçümü

Toprak direnci, en çok, topraklama sisteminin tasarımını belirlerken gereklidir. Topraklama için, ideal olarak, mümkün olan en düşük dirence sahip bir yer bulmak gerekir. Ancak her durumda ayrıntılı topraklama sistemleri ile kötü toprak koşullarının üstesinden gelinebilir.

Toprak bileşimi, nem içeriği ve sıcaklık gibi faktörlerin hepsi toprak direncini etkiler. Toprak nadiren homojendir ve toprağın özdirenci coğrafi olarak ve farklı derinliklerde değişiklik gösterir.

Nem içeriği mevsimsel olarak farklıdır. Yeryüzünün alt katmanlarının doğasına ve kalıcı su tablasının derinliğine göre değişir. Toprak ve su genellikle daha derin katmanlarda daha kararlı olduğu için, topraklama çubuklarının mümkün olduğunca derine, mümkünse su katmanına yerleştirilmesi tercih edilir. Ayrıca topraklama, sabit bir sıcaklığın olduğu yerlere, yani donma çizgisinin altına kurulmalıdır.

Bir topraklama sisteminin etkili olabilmesi için, olabilecek en kötü koşullara dayanacak şekilde tasarlanması gerekir.

Toprak direncini test etmek için genelde dört topraklama kazığı, birbirinden eşit uzaklıkta, düz bir çizgide toprağa yerleştirilir. Bu kazıklar arasındaki mesafe, kazık derinliğinden en az üç kat daha fazla olmalıdır. Bu nedenle, her bir zemin kazığının derinliği 30 cm ise, kazıklar arasındaki mesafenin 90 cm’den fazla olması gerekir. İki dış topraklama çubuğu aracılığı ile bilinen bir akım üretilir ve iki iç topraklama çubuğu arasında gerilim potansiyelindeki düşüş ölçülür.

Ölçüm sonuçları genellikle yer altı metal parçaları, yeraltı akiferleri ve benzeri faktörler tarafından bozulduğundan ve geçersiz kılındığından, kazık ekseninin 90 derece döndürüldüğü başka ölçümler de yapılmalıdır. Derinlik ve mesafe birkaç kez değiştirilerek uygun bir zemin direnç sistemini gösteren bir profil üretilir. Bu arada, toprak özdirenci ölçümleri genelde yer akımları ve bunların harmonikleri tarafından bozulur. Bunun olmaması gerekli önlemler alınmalıdır.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen çeşitli elektriksel güvenlik muayene hizmetleri arasında, toprak direnci ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Toprak Direnci Ölçümü Yararları


Süreç İyileştirmesi

Muayene sonuçları, elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesine ve geliştirilmesine olanak tanır.

Hukuki Uyum Sağlar

Elektrik güvenliği muayeneleri, yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli olan denetimleri gerçekleştirir.

Güvenilirlik Artışı

Düzenli muayeneler, elektrik tesisatlarının güvenilirliğini artırır ve kullanıcıların güvenini pekiştirir.

Standartların Belirlenmesi

Elektrik güvenliği muayeneleri, kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar, bu da işletmenin sürekli gelişimine katkıda bulunur.

Hedef Kitleyi Belirler

Elektrik güvenliği muayeneleri, hedef pazarın ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olur ve müşteri odaklı stratejilerin geliştirilmesini sağlar.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Muayene sonuçları, elektrik sistemlerinde yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu