Kısaca BTEX olarak tanımlanan benzen, toluen, etilbenzen ve ksilen gibi uçucu organik bileşikler önemli çevresel kirleticilerdir. Dünyada, çevre kirliliği ciddi şekilde artmaktadır ve kentsel merkezlerde giderek daha kritik hale gelmektedir. Çeşitli endüstriyel faaliyetler ve araç trafiği, bu soruna katkıda bulunan başlıca kaynaklardır. Bu durum yaşam standardının bozulmasına ve insanlarda sağlık risklerine neden olmaktadır.
Buna göre BTEX olarak tanımlanan bileşikler, her yerde karşılaşılan ve iyi bilinen uçucu organik bileşiklerin (VOC’ların) bir parçası olan bir kimyasal grupdur. Bunlar tehlikeli hava kirleticileridir. Ayrıca benzen ve toluenin kanserojen etkileri olan bileşikler olduğu bilinmektedir.
BTEX konsantrasyon seviyeleri, birçok yerde, hava kalitesine yönelik düzenlemelerle belirlenen, izin verilen sınırları aşan rahatsız edici sonuçlar alınmıştır.
Toplam BTEX (benzen, toluen, etilbenzen ve ksilen) analizi, petrolle kirlenmiş yeraltı sularını atıksu arıtma tesislerine deşarj eden endüstriyel kullanıcılar için sıklıkla gereklidir. Benzen, toluen ve etilbenzen analizi için analitik yöntemler Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yayınlanan 40 CFR Kısım 136 standardında yer almaktadır. Ancak toplam ksilen analizi için bu standart kapsamında onaylanmış bir yöntem yoktur. Ancak bu standartta yer alan analitik yöntemlerin, toplam ksilen analizi için geçerli olduğu kabul edilmektedir.
Kısaca BTEX bileşikleri ham petrolde doğal olarak bulunmaktadır ve doğal gaz ve petrol yataklarının yakınındaki deniz suyuna karışmaktadır. Diğer taraftan BTEX bileşiklerinin diğer doğal kaynakları arasında volkanlar ve orman yangınlarından kaynaklanan gaz emisyonları bulunmaktadır. Bu bileşiklerin insan yapımı salımları, motorlu taşıtlar, uçaklar ve sigara dumanından kaynaklanmaktadır. Ayrıca petrol ürünlerinin işlenmesi sırasında ve boya ve lakeler, tiner, kauçuk ürünler, yapıştırıcılar, mürekkepler, kozmetikler ve farmasötik ürünlerin üretimi sırasında da BTEX oluşmaktadır.
BTEX bileşiklerinin içme suyunu ve yeraltı sularını kirletecek düzeyde olmaması için belirlenen sınırlar şu şekildedir: benzen (1 ppb), toluen (180 ppb), etilbenzen (80 ppb), m-ksilen (75 ppb), o-ksilen (350 ppb) ve p-ksilen (200 ppb).
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, BTEX (benzen, toluen, etilbenzen, ksilen) analizi hizmetleri de vermektedir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu