Atıkların uygun koşullarda ve uygun tesislerinde depolanma kriterleri Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliği ekinde yer almaktadır. Bu yönetmelikte eluat kriterleri şu başlıklar altında verilmiştir: inert atık olarak işlem görecek atıklar, tehlikesiz atık olarak işlem görecek atıklar ve tehlikeli atık olarak işlem görecek atıklar.
Söz konusu yönetmelik esaslarına göre eluat konsantrasyonu, tehlikeli atık için açıklanan değerler içinde olan atıklar, tehlikeli atık depolama alanlarında saklanmak zorundadır. Açıklanan sınırların üzerinde eluat konsantrasyonuna sahip olan atıkların ise, bu depolama alanlarına konulmadan önce belli ön işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda bu tehlikeli atıklar ayrıca depolanmak zorundadır.
Bu arada eluat, bir maddeyi bir karışımdan ayıklamak için kullanılan kimyasal bir çözücü maddedir.
Özütleme analizleri hakkında yayınlanan bir Avrupa standardı olan TS EN 12457-4 standardı, granül katı atıkların ve çamurların katı özütlemesine yönelik bir uygunluk test yöntemi sunmaktadır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu balıkla yayınlamıştır: TS EN 12457-4 Atıkların nitelendirilmesi - Katıdan özütleme analizi - Granül katı atıkların ve çamurların katı özütlemesi için uygunluk deneyi - Bölüm 4 : Sıvı katı oranı 10 l/kg olan ve parçacık boyutu 10 mm’den küçük (ölçüsü azaltılmış veya azaltılmamış) malzemeler için tek aşamalı parti deneyi.
Bu standardın uygulanmasında temel amaç, arıtma çamurlarının teknik kontrollerden geçirilmesi ve ekosistemin zarar görmesinin önlenmesidir. Gelişmiş laboratuvarlarda, başka toprak ve arıtma çamuru ölçümleri de yapılmaktadır. Bu ölçümlerde dikkate alınan ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından yaynlanan birkaç standart daha şunlardır:
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, eluat hazırlama, özütleme metodu hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu