Fosfor, bitkilerin gelişmesi ve büyümesi için temel bir elementtir ve genelde üretimi artırmak için tarım arazilerine uygulanmaktadır. Hayvan atıkları genelde yüksek oranda fosfor içermektedir. Çiftlik hayvanları besleme alanları ve büyükbaş hayvanların otladığı otlaklarda, çevreye önemli miktarlarda fosfor içeren gübre oluşmaktadır. Tarımsal arazi ve hayvancılık faaliyetlerinden, yüzey altı sızıntı gibi noktasal olmayan fosfor kaynakları, tatlı su kütlelerinde ötrofikasyona başlıca katkıda bulunan faktördür. Ötrofikasyon, sudaki çözülmüş oksijen miktarını düşürmekte ve uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olmaktadır. Ötrofikasyon, istenmeyen yosunların ve suda yaşayan yabani otların artmasından, balıkların ölmesine ve insanların hastalanmasına kadar çeşitli ekolojik ve sağlık problemleri yaratmaktadır.
Fosfor, tarım arazilerinden, tortuya bağlı olarak ve çözünmüş formlarda yüzey su kütlelerine karışarak kaybolmaktadır. Tortuya bağlı fosfor, mineraller ve organik madde ile ilişkili fosfor içermektedir. Çözünmüş fosfor, ekili toprakların çoğundan su kütlelerine sızıntı yoluyla taşınan fosforun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yüzey akışı az miktarda tortu taşımaktadır ve baskın olarak çözünmüş fosfor formlarını taşımaktadır. Çözünmüş fosfor ötrofikasyonun ana nedenidir. Göl suyunda 0,02 ppm değerinin üzerindeki fosfor konsantrasyonu genelde ötrofikasyonu hızlandırmaktadır. Bu konsantrasyon, ekili toprakların toprak çözeltisindeki fosfor konsantrasyonundan çok daha düşüktür.
Topraktaki fosfor ile yüzey akışı arasındaki ilişkiyi anlamak ve tarım arazilerindeki fosfor kontaminasyon kaynaklarını belirlemek için gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen fosfor analizlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Topraktaki potansiyel fosfor formlarını çıkarmak için birçok kimyasal çözüm önerilmektedir. Su, araştırmacıların topraktaki fosfor ölçmek için uyguladıkları ilk ekstrakt olmuştur. Ancak suyla ekstrakte edilen küçük miktarlarda toprak çoğunlukla çözünmüş formlarda fosfor içermektedir ve kimyasal analize yönelik güçlükler, suyun ekstrakte edici olarak kullanımını sınırlamaktadır.
Toprağa özütleme çözeltisi eklendiğinde, fosforun katı fazdan çıkarıldığı dört temel reaksiyon vardır: asitlerin çözülme etkisi, desorpsiyonu artırmak için anyon ikamesi, fosforu bağlayan katyonların kompleksleşmesi ve hidroliz fosforu bağlayan katyonların sayısı. Toprakta fosfor testinin seçimi, bu fosforun kimyasal formlarına bağlıdır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, fosfor analizi hizmetleri de vermektedir.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu