Uluslararası Standartlar Kuruluşu (ISO) tarafından, toprak kalitesinin kütle bazında kuru madde ve su içeriği bakımından belirlenmesine yönelik ISO 11465 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta açıklanan test yöntemi, her türlü toprak numunesine uygulanmaktadır. Ancak hava ile kurutulmuş toprak numuneleri için farklı prosedürler belirlenmiştir. Örneğin ISO 11464 standardında toprak kalitesini belirlemeye yönelik fiziko-kimyasal analiz için numunelerin ön işlemi açıklanmaktadır. Bu standart, ön işlemden geçirilmiş numuneler ve tarlada nemli toprak numuneleri için geçerli olmaktadır.
ISO 11465 standardında prensip, toprak numunelerini 105 derecede sabit kütleye kadar kurutmak ve kurutma işleminden önce ve sonra bir miktar toprağın kütle farkını kullanarak kuru madde ve su içeriklerini kütle bazında hesaplamaktır. Hacim bazında toprak su içeriğinin belirlenmesi içinse, ISO 11461 standardına uyulmaktadır.
Ülkemizde bu standart Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS ISO 11465 Toprak kalitesi - Kütle esasına göre kuru madde ve su içeriğinin tayini - Gravimetrik metod.
Bu standardın uygulanmasında kütle bazında kuru madde içeriği, kurutulduktan sonra kütleye göre yüzde olarak ifade edilen kuru toprak kalıntısını ifade etmektedir. Kuru kütle bazında su içeriği, 105 derecede sabit kütleye kadar kurutulduğunda topraktan buharlaşan su kütlesi, toprağın kuru kütlesine bölünerek ve 100 ile çarpılarak hesaplanan değerdir. Sabit kütle ise, kurutma işlemi sırasında, soğutulmuş numunenin birbiri ardına 4 saat ara ile iki ardışık tartımı arasındaki fark, son belirlenen kütlenin yüzde 0,1’ini geçmediğinde ulaşılan kütleyi ifade etmektedir. Çoğu toprağın sabit kütleye kadar kurutulması için genelde 16-24 saat yeterli olmaktadır, ancak bazı toprak türleri ve büyük numuneler daha uzun sürmektedir.
Gravimetrik yöntemler, kütle ölçümüne dayanmaktadır ve bir maddenin kimyasal olarak ilgili olduğu diğer bir saf maddeye dönüştürülmesine dayanan kantitatif tayin yötemleridir. Birçok analitik yöntem kütle ölçümlerine dayanmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, kuru madde testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu