Toprak organik maddesi, karbon, hidrojen ve oksijen içeren çok çeşitli bileşikler içermektedir. Bu bileşikler yapı, yaş ve ayrışmaya karşı direnç açısından farklılıklar göstermektedir. Toprak organik maddesi, toprak sağlığı ve ekinlere besin tedariki için kritik olan birçok sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.
Toprak organik maddesi şunları içermektedir: toprak işleme müdahalesi (örneğin, tohum yatağı hazırlama kolaylığı), rüzgar ve su erozyonuna karşı direnç, toprakta su tutma kapasitesi, su sızması ve su hareketi, bitki büyümesi için besinleri tutma ve salma kapasitesi ve nüfus ve toprak biyotasının çeşitliliği.
Doğrudan toprak organik maddesi miktarını ölçmek için belirlenmiş bir laboratuvar test yöntemi yoktur. Toprak organik maddesi tahmini genelde toprak organik karbonu, toplam toprak karbonu veya tutuşma sırasında ağırlık kaybı değerleri esas alınarak yapılmaktadır. Tüm laboratuvar yöntemlerinin sınırlamaları ve içsel hata kaynakları bulunmaktadır.
Zaman içinde toprak sağlığındaki değişiklikleri izlemek amacıyla, toprak organik madde test sonuçları rehberlik yapmaktadır. Ancak testlerden önce, toprak yönetimi uygulamalarına yanıt olarak toprak organik maddesindeki ölçülebilir iyileştirmelerin genelde en az 3 ila 5 yıl sürdüğünü bilmek gerekmektedir. Yani toprak organik maddesi değişiklikleri hemen sonuç vermemektedir.
Toprak organik maddesini arttıran başlıca uygulamak şunlardır: mahsul biyokütle üretiminin arttırılması, tarlada mahsul kalıntılarının tutulması, toprak işlemenin azaltılması ve ortadan kaldırılması ve organik madde değişikliklerinin uygulanması. Uygun olmayan toprak örnekleme yöntemleri tutarsız ve yanıltıcı test sonuçları vermektedir. Tutarlı toprak örnekleme uygulamaları izlenmeli ve toprak numunesi derinliği tutarlı olmalıdır. Toprak organik maddesi genelde derine indikçe azalmaktadır.
Kısaca toprak organik maddesi test yöntemleri, toprak organik karbonunun, toplam toprak karbonunun veya tutuşma sırasında ağırlık kaybının ölçülmesine dayanmaktadır. Ancak bu yöntemler maliyet, doğruluk ve tekrarlanabilirlik açısından farklılık göstermektedir. Tutarlı veri kalitesi sağlayan bir laboratuvar ve test yöntemi seçilmelidir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, organik madde testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre yönetmeliklerine uygunluk, işletmelerin hukuki gereklilikleri yerine getirmesine ve cezai risklerden kaçınmasına yardımcı olur.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu