Petrol ürünleri çevreye salındığı zaman, fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler kirlenmiş bölgeyi etkilemeye başlamaktadır. Zemine salınan petrol hidrokarbonları topraktan yeraltı sularına doğru hareket etmektedir. Sahadaki bireysel kirletici bileşikler, bileşiklerin kimyasal özelliklerine bağlı olarak orijinal karışımdan ayrılmaktadır. Bu bileşiklerin bir kısmı buharlaşarak havaya karışmakta ve bir kısmı yeraltı suyunda çözünmekte ve sahdan uzaklaşmaktadır. Bazı bileşikler de topraktaki partiküllere yapışarak uzun süre toprakta kalmakta ya da toprakta bulunan organizmalar tarafından parçalanmaktadır.
Petrol hidrokarbonları yaygın saha kirleticileridir, ancak genellikle tehlikeli atıklar olarak görülmemektedir. Bunlar toprak, su ve tortu ortamında bozunmakta ve biyolojik olarak parçalanabilir özellikler göstermektedir. Hidrokarbon analizleri, iyileştirme veya topraktaki çevre kirleticilerinin mikroorganizmalar yardımıyla uzaklaştırılması için kullanılmaktadır.
Yağ ve gres kirleticileri, bir numuneden organik çözücü formunda ekstrakte edilen bir madde olarak tanımlanmaktadır ve genel olarak hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen yağlı maddelerden, petrol kökenli hidrokarbonlardan ve kükürt bileşiklerinden oluşmaktadır. Yağ ve gres kirleticilerini belirlemek amacı ile birçok çözücü kullanılmaktadır. Örneğin, petrol eteri, triklorotrifloroetan ve yüzde 80 n-hekzan yüzde 20 metiltert-butil eter karışımı gibi.
Yağ ve gres kirleticilerini izlemek için geliştirilen yöntemler arasında Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından geliştirilen şu standartlar bulunmaktadır:
EPA 413.1 standardı, nispeten uçucu olmayan hidrokarbonlar, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, mumlar, sabunlar, gresler ve ilgili maddelerin tayininde uygulanmaktadır.
EPA 9071 standardı, toprakta, tortularda, çamurlarda ve kimyasal kurutmaya ve n-heksan ile çözücü ekstraksiyonuna uygun diğer katı malzemelerdeki düşük konsantrasyonlarda yağ ve gres miktarını belirlemek için kullanılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, toprak ve arıtma çamuru, yağ ve gres testi hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevreye duyarlı analizler, çevre bilincine sahip hedef kitleye hitap ederek markayı doğru segmentlere ulaştırır.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu