EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Toz Testi

Kum ve toz testi, bir cihazın geliştirilmesi, test edilmesi ve değerlendirilmesi sırasında kuru kum ve tozdan (ince kum) kaynaklanan atmosferik etkilere yönelik güvenilirliği kontrol etmek için kullanılır. Kum ve toz testleri, boyutu 150 mikrona kadar olan keskin köşeli kum ve toz parçacıklarının etkisini simüle eder. Parçacıklar çatlaklara, yarıklara, yataklara ve diğer bağlantılara girerek ekipmanın korozyonuna ve arızalarına neden olan çeşitli hasarlara neden olur.

Kum ve toz, askeri araçların yönlendirme ve iletişim sistemlerinin temelini oluşturan hassas elektronikler üzerinde olumsuz bir etki yaratmanın yanı sıra, bu bileşenleri zarardan koruyan sert dış yüzey üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir. Bu test bir toz test odasında veya toz test cihazında gerçekleştirilir. Kum ve toz testleri, sırf bu nedenle bile çok çeşitli sektörlerdeki işletmeler için kalite kontrol sürecinin önemli bir unsurudur.

Çevresel kum ve toz testinde, bir sistem bir üfleme odasına yerleştirilir ve kum veya toz parçacıklarına maruz bırakılır. Buna karşılık sıcaklık, bağıl nem, hava hızı, parçacık bileşimi, parçacık konsantrasyonu ve sistem yönelimi kontrol edilir. Sistem kum ve toza maruz ortaya çıkan başlıca sorunlar şunlardır: contaların içinden geçilmesi, devrelerin bozulması, filtrelerin tıkanmış olması, bileşenler arasında parazit, ısı iletkenliğinin düşmesi, optik özelliklerin etkilenmesi ve iletim zayıflaması.

Genel olarak toz testi, doğal rüzgar ve kum ikliminin ürüne verdiği zararı simüle eden ve ürün korumasının sızdırmazlık performansını test etmek için uygun olan bir toz test odası kullanılarak gerçekleştirilir.

Toz test odasının çalışma prensibi, fanın, numunenin toz parçacıklarının delici etkisine karşı savunma yeteneğini test etmek için belirli bir akış hızında numunenin yüzeyine üflemek üzere belirli bir toz konsantrasyonunu tahrik etmesidir. Bu şekilde tozun engelleme etkisi ve cihazın toz dolu atmosferin etkisi altında çalışma yeteneği tespit edilmektedir.

Bu testlerde genelde Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 60068-2-68 Çevresel testler - Bölüm 2-68: Testler - Test L: Toz ve kum” standardına uyulmaktadır.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında çevre testleri kapsamında toz testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Termal Şok Testi Tuz Püskürtme Testi Soğuk ve Kuru Isı Testleri Nemli Isı (Döngüsel) Testi Toz Testi Giriş Koruması Testi (IP Testi) Termal Yaşlandırma Testi Nem Şartlandırma IS 9000-8 Elektronik ve Elektrikli Öğeler İçin Temel Çevresel Test Prosedürleri - Bölüm 8: Titreşim (Sinüzoidal) Testi MIL-STD-810H Çevre Mühendisliği Hususları ve Laboratuvar Testleri JSS 55555 Antifungal Test - Elektronik ASTM B117-19 Tuz Püskürtme (Sis) Aparatının Çalıştırılmasına İlişkin Standart Uygulama ISO 9227 Yapay Atmosferlerde Korozyon Testleri - Tuz Püskürtme Testleri DIN 50021 Farklı Sodyum Klorür Çözeltileriyle Püskürtme Testleri QM 333 Telekomünikasyon Cihazlarının Çevresel Test Standardı JIS Z2371 Nötr Tuz Püskürtme Testi Yöntemleri ISO 16750-3 Karayolu Araçları - Çevresel Koşullar ve Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar İçin Testler - Bölüm 3: Mekanik Yükler ISO 16750-4 Karayolu Taşıtları - Çevresel Koşullar ve Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar İçin Testler - Bölüm 4: İklimsel Yükler JIS D0203 Otomobil Parçaları İçin Nem, Yağmur ve Püskürtme Testi Yöntemi ASTM G154-23 Malzemelerin Maruz Kalması İçin Floresan Ultraviyole (UV) Lamba Aparatının Çalıştırılmasına İlişkin Standart Uygulama ISO 4892-3 Plastikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar ISO 16474-3 Boyalar ve Vernikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar DIN 75220 Güneş Enerjisi Simülasyon Sistemlerinde Araç Bileşenlerinin Eskitilmesi DIN 67530 Boya Kaplamaların ve Plastiklerin Düz Yüzeylerinin Parlaklık Değerlendirmesi İçin Bir Araç Olarak Reflektometre FORD FLTM BO 116-01 İç Hava Şartlarına Dayanıklılık ve FORD FLTM BO 116-03 İç Döşeme Sisleme Özellikleri Testleri

Toz Testi Yararları


Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Çevre testlerinin uygulanması, enerji tasarrufu ve kaynakların etkin kullanımı ile verimliliği artırır, maliyetleri azaltır.

Riskleri Azaltır

Çevre testleri, ürünlerin çevreye zararlı olabilecek etkilerini tespit ederek olası riskleri ortadan kaldırır.

Kalite Yönetimi İyileşir

Çevre testleri, ürünlerin çevresel standartlara uygunluğunu kontrol ederek kalite yönetim sistemlerini güçlendirir.

Maliyetleri Azaltır

Çevre dostu üretim süreçlerinin benimsenmesi, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak işletme maliyetlerini düşürür.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Çevre dostu testlerle uluslararası sertifikaların alınması, markanın global pazarda tanınırlığını artırır.

Müşteri Memnuniyeti Artar

Çevre dostu ve sürdürülebilir ürünler, müşterilerin güvenini kazanır, bu da müşteri memnuniyetini artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu